nietypowy i zaskakujący sernik.
Przepis dostałam od znajomej- która zawodowo zajmuje się wypiekami ciast.
Przepis lekko zmodyfikowałam i dodałam mniej cukru, oryginał był dość słodki:)
Składniki
Tortownica 22 cm średnicy
Ciasto:
250g mąki pszennej
50g cukru
200g masła
2 żółtka
2 1/2 łyżki kawy zbożowej "Inka"
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
180g serka wiejskiego ( ziarnistego, mały kubek)
250g serka ricotta ( u mnie fresca)
330g kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy ( u mnie z cukrem)
sok z 1 cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny
Polewa kawowa
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki kawy zbożowej "Inka"
3 łyżki mleka
3 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny
Ciasto:
Przygotowuję sie tak jak ciasto kruche- mąkę z proszkiem i zimnym masłem siekam aż zrobi się kruszonka.
Dodaję resztę składników i ręcznie szybko wyrabiam ciasto.
Rozwałkowuję koło i na wałku przenosimy do tortownicy wyłożonej ( dół) papierem do pieczenia.
Ciastem wykładam dół i bolki tortownic.
Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.
Masa serowa:
Serek wiejski w całości miksuję blenderem.
Ubijam oba serki z cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując dodaję po jednym jajku, skórkę i sok z cytryny, a na końcu dodaję śmietanę i budyń waniliowy.
Masa jest bardzo rzadka!!
Piekarnik nagrzewam do 160 stopni
Masę przelewam na ciasto kawowe, przykrywam folią aluminiową ( na bokach tortownicy kładę łyżki drewniane, żeby jej nie zdmuchiwało)i piekę z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut.
Pod koniec możemy zdjąć folię.
Wyciągam z piekarnika i studzę.
Na zimne ciasto wylewam polewę.
Polewa:
Żelatynę zalewam zimną wodą, mieszam i odstawiam do napęcznienia.
Do żelatyny dodaję masło i ciągle mieszając podgrzewam do rozpuszczenia się oby produktów i zagotowuję
Kakao i cukier mieszamy, wlewam mleko- powstanie nam papka, do której wlewam rozpuszczone masło z żelatyną i najlepiej mikserem mieszam do połączenia się składników.
Ciepłą, ale nie gorącą wylewam na ciasto.
Ozdabiam ryżem czekoladowym
Smacznego:)
Kochana dosłownie spadasz mi z nieba z tym przepisem-wczoraj przy porządkowaniu szafki znalazłam słoiczek z Inką,pomysłu na sernik,poza tym od dawna wypróbowanym,też nie miałam.Teraz już mam i przepis i jeden ze składników-będę piec:)
OdpowiedzUsuńAguś ja sernik polecam:) i niecierpliwie czekam na opinię:)
UsuńNajwcześniej będzie na święta.Oczywiście,że podzielę się opinią:)pozdrawiam
UsuńA serek ziarnisty musi być,czy zwykły twaróg z kostki można użyć?
UsuńNie wiem:( w przepisie był ziarnisty i taki użyłam
UsuńNigdy nie przepadałam za kawą Inką, ale sernika bym spróbowała... :) Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńja inkę uwielbiam:) sama jest mało wyczuwalna, ale jeżeli nie lubisz, to może lepiej zastąp kakao:)
Usuńilość jajek ?
OdpowiedzUsuń3 jajka:) już dopisałam i dziękuję za podpowiedź:)
Usuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńpycha! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietny przepis Reniu. Sernik wygląda obłędnie pysznie. Kusisz tym zdjęciem, oj kusisz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu:) a sernik polecam:)
Usuńfantastyczny serniki!!!
OdpowiedzUsuńdzięki:) a pyszny jest i to bardzo:)
UsuńCudowny serniczek mhmhmh aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
dziękuję:)
UsuńŚlicznie wygląda i zazdroszczę smaku :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)) Pozdrawiam :)
Dziękuję Agnieszko i również pozdrawiam:)
UsuńPiękny a wręcz cudowny ;)
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńWspaniały :) takiego jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam:) nam bardzo smakował:)
UsuńSerek wiejski i ricotta? Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńprawda?! ja też się długo zastanawiałam czy dobrze wszystko odpisałam :)
UsuńMam resztę Inki z czasów karmienia juniora i nikt się nie chce nad nią zlitować. Właśnie podsunęłaś mi pomysł, jak ją zrecyklingować.
OdpowiedzUsuńCieszę się że podsunęłam pomysł:) w necie mało jest przepisów z wykorzystaniem kawy zbożowej, a szkoda bo my bardzo ja lubimy:)
UsuńUwielbiam serniki, wyszedł ci pyszny ryż na wierzchu fajnie wygląda. Ale by się zjadło a taki puszysty mniam
OdpowiedzUsuńdzięki Madziu:) a sernik był bardzo puszysty i wilgotny- taki jak lubimy:)
UsuńUwielbiamy serniki, najbardziej mój Zbysio :)
OdpowiedzUsuńMadziu u mnie jest tak samo- ulubione ciasto ślubnego:)
UsuńTotalnie pozytywne zaskoczenie! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńteż byłam zaskoczona gdy przeczytałam składniki:)
UsuńJejku, wspaniale wygląda <3 Chce go zjeść :P
OdpowiedzUsuńniestety zjedliśmy cały:)
UsuńPiękny, apetycznie wygląda, może kiedyś wypróbuje Twój przepis :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUrszulo ja mogę tylko polecić:)
Usuńuwielbiam serniki, a ten wygląda bardzo apetycznie i smacznie ...
OdpowiedzUsuńi taki był:) przepis polecam:)
Usuń