Dzisiaj z ziemniakami choć robię i w innej wersji.
Podałam je z sosem z cukinii i było pysznie:)ale można też podać z gulaszem mięsnym
Polecam na obiad czy kolację:
Składniki:
300ml mleka,
500g mąki,
30g drożdży,
1 łyżeczka cukry,
1 łyżeczka soli,
2 małe-średnie ziemniaki,
1 łyżka oleju
żółty ser- start na małych oczkach, ilość dowolna
Ziemniaki gotuję , przeciskam przez praskę lub mielę, odkładam na bok do ostudzenia ( można wykorzystać te które zostały z obiadu)
Przygotowuję zaczyn-
drożdże rozkruszam, dodaję cukier- mieszam do całkowitego rozpuszczenia
Następnie dodaję 1 łyżkę maki i 100 ml ciepłego mleka
Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ( około 20 minut).
Do miski wsypuję resztę składników, mleko i wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrabiam,aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Odstawiam ponownie w ciepłym miejscu na około godzinę.
Dzielę na 8 części formuję placki grubości ok. 1cm,
smażę na głębokim tłuszczu (krótko), a po obróceniu na drugą stronę posypuję żółtym serem.
Najlepsze są na ciepło, ale zimnie też znikły w niewyjaśnionych okolicznościach:)
Smacznego:)
Nie znana mi ani nazwa,ani to co się pod nią kryje,ale faktem jest,że pysznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńI jest pyszne Aguś :) taka zaraza- chodzisz i dziobiesz
UsuńBardzo pomysłowe placuszki jeszcze takich nie jadłam,
OdpowiedzUsuńwydawało mi się po nazwie że to węgierska kuchnia , sprawdziłam i miałam racje :)
pozdrawiam serdecznie :)
Tak, potrawa pochodzi z Węgier:)
UsuńPysznie się prezentują ale z przepisu widzę , że na pewno by mi smakowało chociaż może niekoniecznie dziś po tym przeżarciu pączkowym:)
OdpowiedzUsuńIzo my pączusie jemy już od walentynek- dlatego dzisiaj tylko kilka i chruścik:)
Usuńa langosze polecam:)
Nie znam langoszy, ale są takie złociutkie i bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńAlinko to wypróbuj, bo są pyszne i można podawać różnie, nawet z takimi dodatkami jak pizze:)
UsuńJa robię bez ziemniaków , ale wiadomo...ja jestem leń :) buziole
OdpowiedzUsuńEluś też mam przepis bez ziemniaków i robię na zmianę:) buziaki:)
Usuńciekawy pomysł, nie jadłam czegoś takiego:)
OdpowiedzUsuńJustynko to spróbuj:) nam bardzo smakują
UsuńReniu, widzę, że drożdżowy ciąg trwa. Świetny, ciekawy przepis na placuszki. Nie znam, ale jest na tyle interesujący, że aż kuszący :)
OdpowiedzUsuńKrysiu trwa- bardzo lubimy, choć ciasta typowe drożdżowe już mniej:)
UsuńNie jadłam a tyle o nim słyszałam dobrego. A to wcale nie takie trudne do zrobienia. Muszę nadrobić kuchnię węgierską. pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMadziu langosze są bardzo proste, a na prawdę są pyszne:)
UsuńBardzo ciekawy przepis.Nie znłem go.Zawsze mówię,człowiek uczy się całe życie.
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda:)
UsuńMoje dziecko wróciło kiedyś z kolonii, wlazło do kuchni i stwierdziło , będziemy robić langosze , po chwili przepis już był, wrzuciłam składniki do garnka i zostawiłam żeby wyrosło , przychodzę za godzinę a ciasto z gara uciekło , narosło tyle że i langosze były i dwie pizze na dużych blachach i już się więcej nie skusiłam :) pozdrówki
OdpowiedzUsuń:)) no to się najedliście na wyrost:) u mnie ciągle pytają kiedy będą znowu
UsuńLubię takie placuszki ale na mnie wielkie smaczne wrażenie zrobił sos z cukinii:) Pycha:)
OdpowiedzUsuńSos polecam- jest idealny na szybki obiad i spokojnie można podawać do makaronu nawet bez mięsa:)
UsuńNigdy nie słyszałam o czymś takim, a to takie szybkie danie obiadowe. Muszę kiedyś przetestować.
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie i daj znać czy smakowało:)
UsuńPamiętam, kiedyś w Warszawie, była taka budka, w której robili langosze. Pychotka aż mi ślinka cieknie na samo wspomnienie.
OdpowiedzUsuńto może i ten przepis spasuje?!
UsuńTeż nie znam langoszy ,ale brzmi pysznie i ten sos ,mmmm...pyszka.
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńUwielbiamy, z sosem czosnkowym najlepsze:)
OdpowiedzUsuńz sosem czosnkowym jeszcze nie jadłam:)
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs do wygrania m.in. Książka Pascal kontra Okrasa
http://pinklifebyklara.blogspot.com/2014/02/mapa-marzen-konkurs-06022014-06032014.html
dzięki za zaproszenie:)
UsuńUwielbiam je! Wyglądają tak smakowicie, że zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń:) są pyszne
UsuńNigdy nie robiłam i chyba będę musiała to nadrobić ponieważ pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńpolecam,są pyszne :)
Usuń