Strony

2 marca 2014

Kalejdoskop

Witam wszystkich bardzo słonecznie i wiosennie:)
Zapraszam Was na małe co nie co przy południowej niedzielnej kawce:)
dzisiaj pyszne, lekkie i bardzo kolorowe ciacho, które bardzo lubią dzieci, a nazwa mówi sama za siebie:)

 składniki:
Ciasto:
9 białek
4 żółtka
300g cukru
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
kisiel czerwony ( u mnie wiśniowy)
1 łyżka kakao ( raczej kopiastą )
4 żółtka
2 łyżki mąki
3 łyżki suchego maku
Masa:
500g serka mielonego ( z wiaderka)
4 galaretki-  wiśniowa, agrestowa i dwie cytrynowe

Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier i po jednym żółtku- mieszam bardzo delikatnie.
Dodaję stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszam szpatułką.

Ciasto dzielę na cztery części i dodaję
1 część -4 żółtka i 2 łyzki mąki
2 część- 1 łyżkę kakao
3 część- suchy mak
4 część- kisiel wiśniowy
Każdą po kolei delikatnie mieszam do połączenia się składników.
Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia i na środek wylewam kolejno po dwie łyżki z każdego koloru.

Robię to do wyczerpania ciasta.
Blaszkę wkładam do nagrzanego  do 180st piekarnika na 30-35 minut.
Sprawdzamy suchym patyczkiem.
Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.

Masa:
Z pół litra wrzątku odlewam 1/2 szklanki i w pozostałej wodzie rozpuszczamy 1 galaretkę i wylewam na duży płaski talerz.
Tak postępuję z kolejnymi dwoma ( mam trzy kolory )- odstawiam do stężenia.
Trzeba pamiętać że to wymaga czasu i dlatego najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Następnie kroję w kosteczki lub inne wzorki:)
1 galaretkę cytrynową rozpuszczam w szklance wrzątku i studzę.
Ser przekładam do miski dodaję wystudzoną galaretkę i gdy zacznie masa tężec dodaję pozostałe galareki(pokrojone) i wylewam na dolny blat ciasta.

Przykrywam drugim i lekko dociskam.
Ja na górę dałam polewę np   z tego przepisu ale wystarczy posypać cukrem pudrem:)

Bardzo dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)
i smacznego:)
Ciasto zgłaszam też do wyzwania w Klubie Twórczych Mam



Serniki dla Miksera - edycja 1.14

34 komentarze:

  1. Kalejdoskop, to świetna nazwa. Takie pyszności pełne rozmaitości chętnie do kawy bym zjadła :) Reniu przesyłam Ci dodatkowo kilka promyków słońca i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś apetytu na ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne ciacho ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze takiego ciasta nie widziałam, super!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda genialnie, chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie się prezentuje:)nie widziałam takiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. i takie też jest- ciężko jest zakończyć na jednym kawałku:)

      Usuń
  8. Wspaniale wygląda :) Z pewnością pyszne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Reniu jak u Ciebie naprawdę wiosennie, pięknie i kolorowo. U mnie z racji że było pochmurno słodkości też nie było, a co się będę przemęczać :))) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. buziaki Eluś i wypoczywaj:) u mnie też nie zawsze jest coś słodkiego ( ku rozpaczy moich łasuchów:)

      Usuń
  10. Uwielbiam takie ciasta, którymi można zaskoczyć. To do takich mogę zaliczyć, więc pewnie wykorzystam przy pierwszej okazji, gdy zapowiedzą się goście.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne kolorowe ciacho.Takie widzę pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobiłaś się z tym ciastem. Podziwiam ciebie. bo tyle fajnych warstw powstało. Pomysł masz świetny. Pięknie wygląda w przekroju :-) Pozdrawiam wiosennie i słonecznie zimę już żegnamy ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu:) jest trochę więcej pracy, ale takie ciasta lubię piec najbardziej:)

      Usuń
  13. Super! Pozytywne ciasto :)

    Pozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Absolutnie genialne ciasto ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda ta ciasto! Warto było się tyle napracować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kolorowo i kalejdoskopowo wygląda. Przepysznie się zapowiada. Zapewne odpłaca smakiem włożoną w nie pracę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)