Strony

13 stycznia 2014

Delicja

Ciasto jest bardzo dobre i choć dużo przy nim pracy to jednak warto poświęcić mu nieco uwagi.
Przepis stary, wypróbowany i nigdy mnie nie zawiódł, a ciasto kakaowe wykorzystuje też do innych kombinacji.

Ciasto kakaowe:
100 g margaryny ( u mnie zawsze palma)
250 g drobnego cukru ( może być puder)
250g mąki pszennej
30g kakao
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 mały cukier waniliowy

Ciasto jasne:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa:
3/4 litra mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła
2-3 łyżki cukru
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
polewa czekoladowa

Ciasto kakaowe:
Miękką margarynę ucieram z cukrem na puszysto.
Dodaję kolejno cały czas ucierając : po jednym żółtku, po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem, dolewam mleko, a na końcu dodaję ubitą pianę z białek.
Wylewam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piecze się w temperaturze 180 st do suchego patyczka ( około 35-40minut)
Upieczony i ostudzony przekrawam na dwa blaty.

Ciasto jasne:
Ubijam pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodaję kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia.
Ciasto piecze się  25-30 minut w temp. 160 stopni.
W upieczonym cieście wykrawam kilka dziurek.

Galaretkę przygotowuję w/g wskazań na opakowaniu.

Masa:

Zagotowuję 1/2 litra mleka,a w reszcie rozrabiam budynie z cukrem i mąką ziemniaczaną- gotujemy tak jak klasyczne budynie.
Ugotowany  studzę
Masło miksuję na puszysto i dodaję po łyżce zimnego budyniu.
Dokładnie łączę składniki

Składanie ciasta
Na połowe ciasta ciemnego wykładam połowę masy, na nią ciasto jasne.
W dziurki wylewam tężejącą galaretkę i odstawiam do zimnego miejsca ( lodówki) do zupełnego stwardnienia.

Ciasto jasne smaruję drugą połową masy i przykrywam ciastem ciemnym.
Na górę wylewam rozgrzaną polewę czekoladową.
Ciasto schładzam w lodówce, najlepiej przez noc lub minimum 5 godzin.


Smacznego:)

26 komentarzy:

  1. U mnie dziś tylko marne mączusie , a ta sobie dogadza delicjami :) Pomijam piękne kolorystyczne akcent. Ciastoooooo piękne, brązowe i widać jak delikatne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Eluś, ale nie wierzę, że u Ciebie nie ma nic pysznego:)

      Usuń
  2. Reniu, ciasto jest pyszne. Kiedyś jadłam podobne (chyba na jakimś weselu). Bardzo mi smakowało, ale nie mogłam poprosić o przepis. A teraz to już będę miała dzięki Tobie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, to nie będzie to samo. Kombinacja jest moja, bo też gdzieś jadłam i nie dostałam przepisu:)

      Usuń
  3. Reniu, ta Twoja delicja przypomina jedno z ciast s. Anastazji, więc musi być pyszniutka :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko nie mam książki siostry Anastazji ale wiele przepisów jej autorstwa już widziałam
      może najwyższy czas w taką się zaopatrzyć? ale to dopiero po wyczerpaniu moich przepisów:)

      Usuń
  4. Moja teściowa piekła podobne , było pyszne!!niestety nie mam tego przepisu ale skorzystam z Twojwgo ,jest bardzo podobny do tego który miała moja teściowa :) Pozdrawiam pysznie :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu mam nadzieję że wytrzymam konkurencję:0 ciasta są jednymi z moich starszych przepisów więc może o to lub podobne chodzi?
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  5. Kiedy ja znajdę czas na upieczenie czegoś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem jak się pracuje na "swoim" to czasu zupełnie brak, ale jeżeli znajdziesz kiedyś chwilkę, to ja polecam ciacho Joasiu bo jest pyszne:)

      Usuń
  6. Może dużo pracy wymagało ale ciacho prezentuje się wspaniale :) a ten pomysł z wycięciem ciasta i zalaniem galaretką rewelacja

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje i polecam przepis:)
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  7. Napracowałaś się, ale warto było. Ciacho wygląda pysznie. Podejrzewam że długo nie postało:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Madziu:) ciacho postało w..jeden dzień poszło błyskawicznie:)

      Usuń
  8. Nazwa mówi sama za siebie - delicja - pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. znakomite! przepadam za delicjami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwa delicja :) nigdy takiego nie widziałam ale przepis jest bardzo inspirujący :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się podoba:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)