Strony

31 stycznia 2014

Pierogi z niecodziennym farszem

Te pierogi jadłam jako mała dziewczynka ale ich smak pamiętam do dziś.
Pierogi te nie są specjalnie znane, a babcia dodawała do nich jeszcze jeden zaskakujący składnik, ale o tym już w przepisie.



Przepis na pierogi z kaszanką i kapustą kiszoną

Ciasto:
270 g mąki pszennej
3/4 szklanki bardzo ciepłej  wody
1/4 szklanki bardzo ciepłego mleka
szczypta soli.

Farsz:
250 g kaszanki ( najlepiej swojskiej)
250g kapusty kiszonej
1 średni ziemniak
cebula
1 łyżka smalcu lub smalczyku z cebulką i jabłkiem
1 łyżka oleju
2 łyżki majeranku
1/3 łyżeczki kminku mielonego
1/3 łyżeczki zielonej czubrycy ( to już ode mnie)
sól i pieprz
Dodatkowo
"Smakowita Pajda" do polania pierogów

Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam ją na łyżce oleju na szklista.
Kaszankę obieram z jelita i kroję na kawałki.
Ziemniaka obieram, myję i ścieram na tarce tak samo jak na placki.
Kapustę kiszoną podlewam wodą ( około 1/2szklanki) i gotuję  5-7 minut- odcedzam
Kaszankę i łyżkę smalcu lub  "Smakowitej pajdy" dodaję do cebuli i podgrzewam, ale tylko troszkę- chodzi tylko o to żeby zaczęła się rozpadać i dobrze łączyć z pozostałymi składnikami- przekładam do miski.
Na tej samej patelni podsmażam startego ziemniaka- aż straci surowy wygląd i będzie lekko szklisty.

Ugotowaną kapustę i ziemniaka mielę w maszynce do mięsa, dodaję do kaszanki.
Dodaję przyprawy (przyprawiam pieprzem dość mocno) i wyrabiam dokładnie farsz.
Mąkę na ciasto zaparzam wodą i mlekiem ( można użyć tylko wody) i wyrabiam tak długo, aż ciasto gładkie i odchodziło od ręki.
Dzielę ciasto na mniejsze porcje, wałkuję na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawam szklanką kółeczka.Na każde kółeczko nakładam łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiam pierogi.


Pierogi wkładam do wrzącej wody i gotuję od wypłynięcia 8-10 minut.
Rozgrzewam czystą patelnie i gdy będzie ciepła rozpuszczam " Smakowitą pajdę" -trzeba bardzo uważać bo bardzo szybko się przypala.
Polewam pierogi i wcinamy:)

Smacznego!!




35 komentarzy:

  1. no nie...ślinianki mnie zalewają:)nie nadążam połykać śliny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko mnie już też- idę wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś w tej dobrej sytuacji,że masz je na talerzu:)A mnie ciężko pierogi robić,bo są dość czasochłonne a przy maluchu,który wszystko otwiera i w każdy kąt zagląda to mi teraz ciężko lepić:(

      Usuń
    2. Tak, są czasochłonne ale ich smak wart jest poświęcenia im uwagi:)
      Z maluchami jest tak, że szybko ( za szybko) nam wyrastają, choć jeżeli lubi zaglądać do półek to potem może pomoże przy garach:)

      Usuń
    3. mam nadzieję,że będzie mi pomagał:)

      Usuń
  3. Z kaszanką ciekawy pomysł na pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. niegdy takowych nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alez musza byc pyszneeeeee!nie jadlam takich jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ ciekawy przepis. Nie jadłam takich pierożków. A, szkoda. Takie pyszności na talerzu i tak ładnie zwinięte :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu, a z tym zawijaniem jest najwięcej zabawy:) ale warto, prawda?
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  7. Super pomysł na farsz:) Takiego jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ciekawy ten farsz! Nigdy takiego nie jadłam, super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tylko raz jadłem takie pierogi,są pyszne.Piękna koronka na pierogach.Perfekcyjnie wykonane no i świetne,chyba najlepsze ciasto pierogowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chris dziękuję:) taki komentarz od Ciebie to ogromny komplement dla mnie i babci też:)

      Usuń
  10. Po raz pierwszy widzę coś takiego!Mmmmniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ostatnio myślałam o zrobieniu podobnych :) śliczne Ci wyszły

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ jestem głodna. A te pierogi nie dość ze pewnie są pyszne, to jeszcze mają taka piękna falbanke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) choćbym chciała to nie podrzucę do spróbowania:)

      Usuń
  13. Świetny pomysł na farsz. Nigdy z kaszanką nie jadłam, a tu jeszcze tyle dodatków. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluś jak lubisz kaszankę z kepustą kiszoną to te pierogi będą Ci smakować:)

      Usuń
  14. Z kaszanką jeszcze nie jadłam. Falbanki boskie :-) zjadłabym bo lubię kaszankę

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne były i dobrze,że sobie o nich przypomniałam- już na stałe będą w mojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  16. faktycznie farsz nie codzienny :) ale zjadłabym! u nie często taką smażoną kaszankę z patelni podawało się z kapustą kiszoną :) aha i falbankę robimy taką samą a to rzadkość !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też kaszanka obowiązkowo z kapustą kiszoną:) a co do falbanki to widziałam ją już na kilku blogach, wymaga więcej pracy, ale f=efekt jest zupełnie inny:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)