Często zostają jednak ziemniaki i to szczególnie w tedy jak obiera młoda.
Dobrze że ziemniaki są wszechstronne i można zrobić z nich wiele.
Dzisiaj zrobiłam gofry z ziemniaków i filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym z pomarańczową nutą
Składniki:
Gofry:
300g ziemniaków- ugotowanych i zmielonych
100g mąki
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju do ciasta
olej do smarowania maszynki
Kurczak w sosie słodko kwaśnym
1 filet z kurczaka ( podwójny ale mały)
litr bulionu lub rosołu drobiowego
1 łyżka miodu
sok z 1/2 pomarańczy
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego ( kopiata)
sól i pieprz do smaku
1/ 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
Mąka do obtoczenia mięsa
1 łyżka do zagęszczenia sosu ( nie koniecznie)
2-3 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
Filet myję i kroję na kawałki 1x3 cm, obtaczam w mące i obsmażam na gorącym oleju.
Dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę- chwilę obsmażam i podlewam rosołem.
Dodaje przyprawy: liść laurowy , ziele angielskie,starty korzeń imbiru, koncentrat pomidorowy, miód i sok z pomarańczy- duszę razem 10-15 minut ( aż papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana)
Doprawiam solą i pieprzem, dodaję ostrą paprykę- ilość zależy od nas samych, ja wolę lekką pikantną wersję.
Na końcu zagęszczam mąką rozrobioną w 1/4 szklance wody- gotuje jeszcze 1-2 minuty .
Gofry:
Ziemniaki, najlepiej z poprzedniego dnia mielię w maszynce do mięsa ( musi być gładka konsystencja)
Dodaję mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko.
Doprawiam do smaku pieprzem i gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
Konsystencja podobna do zwykłych gofrów.
Piekę w gofrownicy na rumiano- u mnie to 3-4 minuty, ale to już zależy od maszyny.
Z tej porcji wyszło mi 9 gofrów
Smacznego!!
Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńbardzo interesujący pomysł:) przetestuje go u mnie w kuchni:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przepis się podoba:) jak już wypróbujesz to koniecznie daj znać czy smakowało:)
UsuńŚwietnie to wykombinowałaś. Bardzo smakowicie. Nic tylko się zajadać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu:) trochę się obawiałam tego połączenia, ale wyszło bardzo smmaczne i wszyscy wcinali z apetytem:)
OdpowiedzUsuńA pyszniutko, a cieplutko . Jak już wspominałam, takich gofrów nie jadłam. A szkoda. :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie spróbuj- fajna alternatywa dla klusek czy placków:)
OdpowiedzUsuńCoś nowego dla mnie. Z ziemniaków to ja jeszcze nie robiłam gofrów :-)pysznie obiad wygląda sama bym zjadła wszystko
OdpowiedzUsuńMadziu to ja osobiście polecam:) bardzo nam smakowało to połączenie.
UsuńMożna zrobić nawet ostrzejszy sos :)
Bardzo apetyczna propozycja,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńMmm, ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńPierwsze słyszę o gofrach z ziemniaków. Ale całość musiała być pyszna.
OdpowiedzUsuńTak, była pyszna, tzn nam bardzo smakowało:)
Usuńgofry z ziemniaków to fantastyczny pomysł! jedzonko pyszniutkie:) mniam!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
Usuńświetny pomysł na gofry!!! jestem bardzo ich ciekawa, do wypróbowania
OdpowiedzUsuńCzekam Kasiu na opinię:)
Usuńkurczak pycha, ale gofry to już rewelacja :) będę musiała kiedyś zrobić :D
OdpowiedzUsuńPolecam:) gofry są pyszne z wyrazistymi sosami i dodatkami
UsuńDlaczego ja nie mam gofrownicy? Super pomysł! Pycha to wygląda :)
OdpowiedzUsuń