Strony

22 stycznia 2014

Gofry z ziemniaków i kurczak w sosie słodko- kwaśnym

Nie lubię wyrzucać jedzenia i zawsze kombinuję jak coś mi zostanie.
Często zostają jednak ziemniaki i to szczególnie w tedy jak obiera młoda.
Dobrze że ziemniaki są wszechstronne i można zrobić z nich wiele.
Dzisiaj zrobiłam gofry z ziemniaków i filet z kurczaka w sosie słodko- kwaśnym z pomarańczową nutą


Składniki:
Gofry:

300g ziemniaków- ugotowanych i zmielonych
100g mąki
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju do ciasta
olej do smarowania maszynki

Kurczak w sosie słodko kwaśnym
1 filet z kurczaka ( podwójny ale mały)
 litr bulionu lub rosołu drobiowego
1 łyżka miodu
sok z 1/2 pomarańczy
2 cm kawałek świeżego imbiru
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego ( kopiata)
sól i pieprz do smaku
1/ 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego
Mąka do obtoczenia mięsa
1 łyżka do zagęszczenia sosu ( nie koniecznie)
2-3 łyżki oleju do obsmażenia mięsa

Filet myję i kroję na kawałki 1x3 cm, obtaczam w mące i obsmażam na gorącym oleju.
Dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i paprykę- chwilę obsmażam i podlewam rosołem.
Dodaje przyprawy: liść laurowy , ziele angielskie,starty korzeń imbiru, koncentrat pomidorowy, miód i sok z pomarańczy- duszę razem  10-15 minut ( aż papryka będzie miękka, ale nie rozgotowana)

Doprawiam solą i pieprzem, dodaję ostrą paprykę- ilość zależy od nas samych, ja wolę lekką pikantną wersję.
Na końcu zagęszczam mąką rozrobioną w 1/4 szklance wody- gotuje jeszcze 1-2 minuty .

Gofry:
Ziemniaki, najlepiej z poprzedniego dnia mielię w maszynce do mięsa ( musi być gładka konsystencja)
Dodaję mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajko.
Doprawiam do smaku pieprzem i gałką muszkatołową i ewentualnie solą.
Konsystencja podobna do zwykłych gofrów.
Piekę w gofrownicy na rumiano- u mnie to 3-4 minuty, ale to już zależy od  maszyny.
Z tej porcji wyszło mi 9 gofrów

Smacznego!!

23 komentarze:

  1. bardzo interesujący pomysł:) przetestuje go u mnie w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis się podoba:) jak już wypróbujesz to koniecznie daj znać czy smakowało:)

      Usuń
  2. Świetnie to wykombinowałaś. Bardzo smakowicie. Nic tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Krysiu:) trochę się obawiałam tego połączenia, ale wyszło bardzo smmaczne i wszyscy wcinali z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A pyszniutko, a cieplutko . Jak już wspominałam, takich gofrów nie jadłam. A szkoda. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To koniecznie spróbuj- fajna alternatywa dla klusek czy placków:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś nowego dla mnie. Z ziemniaków to ja jeszcze nie robiłam gofrów :-)pysznie obiad wygląda sama bym zjadła wszystko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu to ja osobiście polecam:) bardzo nam smakowało to połączenie.
      Można zrobić nawet ostrzejszy sos :)

      Usuń
  7. Bardzo apetyczna propozycja,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwsze słyszę o gofrach z ziemniaków. Ale całość musiała być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  10. gofry z ziemniaków to fantastyczny pomysł! jedzonko pyszniutkie:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na gofry!!! jestem bardzo ich ciekawa, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  12. kurczak pycha, ale gofry to już rewelacja :) będę musiała kiedyś zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) gofry są pyszne z wyrazistymi sosami i dodatkami

      Usuń
  13. Dlaczego ja nie mam gofrownicy? Super pomysł! Pycha to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)