Sos słodki dzięki śmietanie i koperkowi, a kwaśny do dodałam do niego patisony konserwowe, ale jeżeli nie macie możecie wykorzystać ogórki konserwowe.
Dla mnie idealne połączenie z ryżem, ale można podać go też z makaronem czy kluskami śląskimi
Składniki;
3 ugotowane udka
6 małych patisonów konserwowych lub 3 ogórki
2 łyżki mąki
3 łyżki dobrej gęstej śmietany
1 l rosołu lub wywaru
pęczek koperku
łyżka masła
Masło rozpuszczam dodaję mąkę i starte na dużych oczkach patisony-wszystko lekko razem przesmażam.
Wolno podlewam rosołem lub wywarem, cały czas energicznie mieszając, inaczej porobią się kluchy.
Sos gotuję 5 minut.
Dodaję śmietanę - zagotowuję i gotowe.
Jeszcze tylko posypuję posiekanym koperkiem i szybkie danie mamy gotowe:)
wygląda smacznie;)
OdpowiedzUsuńdzięki Justynko:)
UsuńPrzyznam, że nie znałam tak zrobionego kurczaka. Wygląda kusząco i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńKrysiu to jest mój pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, bo ile można jeść pierogów czy pasztecików :)
UsuńDobra, dawaj mięsiowo i idę, nie będę zanudzać :))
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetny pomysł na obiad, muszę wypróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńMam takie patisony , to już teraz wiem jak je wykorzystać :-) Podsunęłaś mi pomysł. Obiadek super jak dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńI potem koniecznie napisz jak i czy smakowało:)
UsuńPrzepis suuuper smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńbardzo sie ciesze i dziękuje serdecznie za komentarz :)
Usuń