Miałam ochotę na sałatkę rybą, niestety wędzonej u nas nie było, dlatego tym sposobem owędziłam dwie flądry.
Sałatka jest pyszna- delikatniejsza niż z wędzoną makrelą, ale oczywiście można ją zrobić i z innymi wędzonymi rybkami.
Składniki:
100g oczyszczonej ryby wędzonej
1/2 główki sałaty lodowej
3/4 szklanki ryżu
1/2 cebuli
10 dużych ciemnych winogron
5 większych rzodkiewek
3 ogórki korniszony
3 łyżki majonezu
sól i pieprz cytrynowy do smaku
3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
Na oleju z pomidorów podsmażyłam ryż, zalełam go 3/4 szklanki wody i gotowałam około 7-8 minut do wchłonięcia płynu.
Ogórki i rzodkiewki starłam na dużych oczkach tarki do warzyw, a cebulę w drobną kosteczkę.
Winogrono pokroiłam na 8 części ( na ciartki i każdy kawałek jeszcze na pół- nie jest to konieczne, ale inaczej moja mała by nie zjadła)
Połączyłam ryż z warzywami, pokrojoną sałatą i winogronami dodałam majonez i przyprawy.
Dokładnie wymieszałam i dopiero teraz, na samym końcu dodałam oczyszczoną rybę.
Zależało mi, aby zachować większe kawałki, a nie zrobić z niej papkę.
Smacznego!!
Sałatkę zgłaszam do konkursu:)
Genialne wędzone rybki. jeszcze fląderki nie próbowała ale niech tylko dorwę to uwędzę sobie i ja:)
OdpowiedzUsuńUwędź, bo wyszła jak dla mnie genialnie:)
UsuńPrzepis świetny. Ciekawe połączenie ryby z owocami. Zapisuję i zrobię. Nabrałam takiej chętki. Dzięki za ten przepis. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńKrysiu wędzona flądra świetnie współgra z ciemnymi winogronami- przez przypadek zjadłam winogrono po rybie i mi bardzo zasmakowało- choć w pierwszej wersji tego połączenia nie było:)
UsuńChoć nie przepadam za rybami, lubię takie sałatki. Kiedyś gdy się odchudzałam musiałam je pokochać:)
OdpowiedzUsuńWędzona rybka do mnie przemawia. Ale bym zjadła taka salateczke :-)
OdpowiedzUsuńale pyszności
OdpowiedzUsuńDzięki:)połączenie rzeczywiście wyszło bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń