Strony

18 października 2013

Rozgrzewający gulasz warzywny

Witam Was kochani bardzo cieplutko:)
U nas pogoda iście jesienna- pada deszcz, zachmurzone ciemne niebo i  nic mi się nie chce.
Dlatego dzisiaj tylko szybki gulasz warzywny- rozgrzewający i pikantny - pycha.
Bałam się trochę, czy nie jest za ostry dla małej i ku mojemu zdziwieniu to młoda narzekała.
No cóż dogodzić nastolatce to wyższa szkoła jazdy.
Zjadła i poleciała na SKS ( ciekawe, za moich czasów to się randka nazywało, a nie SKS :)

Składniki:

5 ziemniaków średniej wielkości
1/4 kalafiora
duży słoik pomidorów w sosie ( ok. 1 kg)
3 ząbki czosnku
cebula
200g cukinii
sól, pieprz, chili do smaku
czarnuszka ( nie koniecznie, ale polecam)
płaska łyżeczka gorczycy
1/2 litra wody
1 rosołek warzywny
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego.
natka pietruszki


Ziemniaki obieram i kroje w ok 1 centymetrowe  plastry, kalafior dzielimy na różyczki
Obgotowuję osobno w osolonej wodzie -
-ziemniaki 5 minut
-kalafior 10 minut
Odcedzam.
W rondlu rozgrzewam 3 łyżki oleju, wsypuję gorczycę, przykrywam i czekam , aż przestanie strzelać.
Wkładam pokrojoną w drobną kostkę cebulę- smażę, aż się zeszkli.
Dodaję ziemniaki i sos z pomidorów ( ok 30 ml) oraz przyprawy- duszę 10 minut.
Dodaję resztę warzyw- plastry pomidorów, bazylię, kalafior i pokrojoną w  plastry cukinię.
W wodzie rozpuszczam rosołek- odlewam 1/2 szklanki, a resztę wlewam do gulaszu.
Wszystko razem duszę tak długo, aż ziemniaki będą miękkie ( nie dłużej niż 10 minut, ale czas może się różnić od gatunku pyry)
Gulasz zagęszczam łyżką mąki rozrobioną w 1/2 szkl. wody, zagotowuję.
Całość posypuję zieloną pietruszką
Nie obierałam cukinii, miałam 2 malutkie, większe o tej porze roku mogą mieć już twardą skórkę.


Smacznego!!


5 komentarzy:

  1. No i proszę na rozgrzewkę dobry talerz gulaszu. Lubię takie warzywne rozmaitości. Fajny przepis. Chętnie skorzystam z niego. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja też lubię i cieszę się, że się podoba:)

      Usuń
    2. Więcej tego rodzaju przepisów z warzywami. Pozdrawiam cieplutko z Warszawy!

      Usuń
  2. Renia nas grzeje od środka. I fajnie taka pora że trzeba, przepis się przyda nie tylko na jesień. Ja bym dorzuciła odrobinę imbiru. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eluniu ja też, ale bałam się, że mała mi nie zje, nie przepada za świeżym imbirem, a po tym jak wczoraj był i czosnek w zupie ( zapomniałam zmiażdżyć) grzyby (fuj bo nie pieczarki, albo nie zmiksowane na papkę) i do tego mięso (czyt. nie kurczak, bitki itp) nie chciałam jej podpaść :)) a tak zjadła drugi talerz na kolację i wylizała:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)