Strony

19 października 2013

Mięsne cukierasy

Witajcie kochani:)
Miał być dzisiaj długi wpis i kilkoma zdjęciami i jak to mówi moje ulubione serduszko z reklamy pewnej sieci komunikacyjnej dooopa- przypadkiem skasowałam :( cała ja.
Miałam tam też zdjęcie potrawy na konkurs i co? zjedliśmy ją ze smakiem i po robocie:)
Ale nudzić więcej nie będę i podzielę się przepisem na mięsne cukierasy- ze względu na rozmiar i sposób przygotowania.
Mięso kupuję mielone tylko wtedy, gdy mielą je na moich oczach-  lubię wiedzieć co jem:)
Z tej porcji wyszły mi dwa duże z parówkami i trzy małe z ogórkami



Składniki:
600g mięsa mielonego
3 ziemniaki
2 jajka
cebula
2 łyżki bułki tartej
mąka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
2 ząbki czosnku do pieczenia.
parówki lub ogórki kiszone

Cebulę kroję w drobną kostkę i rumienię na złoto.
Ziemniaki gotuję na miękko- studzę i przepuszczam przez praskę lub ścieram na tarce do warzyw na dużych oczkach.
Mięso, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i wystudzoną cebulkę wyrabiam dokładnie na jednolitą masę
Doprawiam dość mocno pieprzem i dodaję sól.
Dzielę mięso na porcję.
Teraz przydaję się  folia spożywcza- rozkładam na niej mięso tworzyć placuszek nakładam parówkę lub ogórek i przy pomocy folii zwijam tak jak cukierki.
Przez chwilę ręcznie wałkuję formując walec  i pozostawiam do stężenia na około 15 minut.
Mięso obtaczam w mące i smażę na złoty kolor.
Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. Ja z chęcią zjem z ogórkiem ale córa pokocha wersję z parówką:) Super pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak sprytnie i niebanalnie można podać na stół coś ciekawego. Pomyślałam Reniu, że można dodać np. kolorową paprykę. Co by nie mówić fajny pomysł z tymi "cukierasami" :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu można dodać paprykę,najlepiej konserwową- tylko przekrój będzie inny :)

      Usuń
  3. Bidula Renatka...:( a to złośliwe bestie Ci dokuczają.
    Tak czy siak widać jak sobie dogadzacie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne nadzienie, ogóreczek kiszony, parówka. Co kto chce. To ja poproszę z ogóreczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)