Lubie placki i racuchy- są to tak uniwersalne przepisy, że nie mając prawie nic w lodówce, można przygotować pyszny obiad lub podwieczorek.
U mnie dzisiaj racuszki z dynią- przepis mój, wymyślony naprędce z tego co miałam w domu.
Nie przepis, a właściwie kolejna wariacja na temat dyni.
Składniki:
2 serki waniliowe
2 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g dyni hokkaido ( może być zwykła)
jabłko
olej do smażenia
Obraną i oczyszczoną dynię starłam na małych oczkach tarki do warzyw, a jabłko na dużych.
Do serków dodałam jajka i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia- dokładnie połączyłam robotem
Do masy dodałam dynię i jabłko.
Wszystko razem wymieszałam i od razu usmażyłam na oleju na złoty kolor- dynia i jabłko puszcza soki i ciasto robi się coraz rzadsze.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie trzeba dodać jeszcze łyżkę lub dwie łyżki mąki.
Racuszki są już wystarczająco słodkie dlatego podałam je z smażonymi na maśle jabłkami
Smacznego!!
Kiedyś często robiłam racuszki. Zawsze mi smakowały. Z dynią nie robiłam. Teraz czas to zmienić. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj Krysiu :) u nas racuchy są często, baaardzo je lubimy :)
OdpowiedzUsuńMam dynię, czas zrobić racuchy. Fajny pomysł z placuszkami :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMyszko wiesz, że ja moją Madzię też nazywam myszką :) a na Twoje placuszki czekam z niecierpliwością
UsuńJa mogę racuchy jeść codziennie. Moja ukochana wersja to na wodzie z jabłkami i bez tłuszczu. Eh..się rozmarzyłam :P
OdpowiedzUsuńNo Eluniu, takiej wersji to ja jeszcze nie próbowałam :)
UsuńPolecam Renia...lekko, szybko i naprawdę smacznie. :)
UsuńSuper te racuchy :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuń