Witam Was wszystkich bardzo słonecznie:)
Polska złota jesień zagościła u nas, co baaaardzo mnie cieszy, szczególnie, że obdarowuje nas takimi darami-
miska świeżych ślicznych opieniek z własnego ogródka.
Było już kilka przepisów, ale jeszcze Was pomęczę dwoma.
Na krokiety potrzeba nam:
Składniki na 11 krokietów
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 1/2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli.
jajko
Farsz
500g kapeluszy opieniek
cebula
jajko
sól i pieprz
dodatkowo
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Grzyby wkładam do miski z ciepłą osoloną wodą i pozostawiam na 15 minut.
Po tym czasie dokładnie myję i wkładam do wrzątku na 2-3 minuty.
Odcedzamy i ponownie zagotowuję i solę wodę, wkładam grzyby- gotuję 20 minut.
Ugotowane grzyby odcedzam i zostawiam do ostygnięcia.
Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i smażę do zrumienienia.
Łączę opieńki, cebulę i jajko, doprawiam dość mocno solą i pieprzem.
Przygotowuję naleśniki.
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie łączę robotem ręcznym i smażę cienkie naleśnik.
Na każdy naleśnik nakładam dużą łyżkę farszu i zwijam.
Krokiety panieruję w jajku i bułce tartej- mocno dociskam i smażę na złoty kolor.
Smacznego!!
Tego nadzienia CI zazdroszczę:) Nigdy nie jadła, a grzyby to moje ulubione runo leśne. Na grzyba! ale smak!!!
OdpowiedzUsuńDzięki:) krokiety z opieńkami są fantastycznie-zupełnie inaczej smakują niż grzyby leśne czy pieczarki.
UsuńNadzienie bombowe, sama dawno nie jadłam krokietów, smaki mi narobiłaś.I opieńki do tego.
OdpowiedzUsuńNadzienia nie żałowałaś. Przynajmniej krokiety są super. Ale pysznie wyglądają. Podobne robiłam z pieczarkami. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńDzięki:) Często, gdy mamy barszcz krokietami, to nie gotuję już drugiego dania, dlatego lubię dużo nadzienia :)
OdpowiedzUsuńRenatko...ale u Ciebie pięknie, smacznie i wybornie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu:)
UsuńMiłego dnia, pozdrawiam