Dobroczynny wpływ kiełków na nasz
organizm znany jest już od wieków.
W kiełkach jest
wszystko co najlepsze, i to w olbrzymich dawkach.
Są bombą
witaminową- posiadają witaminy z
-
grupy B,
-
witaminy C (np. 1/2 szklanki kiełków lucerny zawiera jej tyle co 6
szklanek soku pomarańczowego),
Ponadto :
- witaminy D, E, K, PPoraz minerały
- -żelazo,
- fosfor,
- wapno,
- magnez,
- potas,
- cynk,
- jod,
- mangan,
- miedz,
- lit,
- selen.
- Beta-karoten,
- białko
- kwasy tłuszczowe omega-3.
- błonnik (np. 3 łyżki stołowe kiełków pszenicy mają go więcej niż kromka ciemnego pieczywa pszennego).Teraz drogie Panie coś dla nas :)
- Kiełki chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, hamują tworzenie się ich w organizmie i unieszkodliwiają działanie tych, które wchłaniamy z otoczenia.
- Kiełki obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają miażdżycy i nowotworom
- regulują trawienie.
- Doskonale wpływają na cerę, włosy, paznokcie i zęby oraz wzmacniają kości.
- Regenerują i odmładzają organizm,
- poprawiają odporność,
- uzupełniają niedobór witamin i minerałów
Teraz gdy za oknem mamy deszczową
jesień dobrze jest już zaopatrzyć się w nasiona i zacząć samemu
je robić w domu.
Są tańsze od tych sklepowych i na
pewno zdrowsze i świeższe.
Nie potrzebujemy
do tego żadnego wymyślnego sprzętu- wystarcz słoik 1/2 litrowy,
gaza i gumka recepturka i odrobina czasu.
Jak zrobić:
Nasionka ( nie
więcej niż pół opakowania- lepiej robić częściej niż za dużo)
zalewamy letnią przegotowaną wodą i pozostawiamy na
- rzodkiewki na 4 godziny
- lucerny na 5 godzin
- rzeżuchy 6godzin
- soi 12 godzin
- owsa na 4 godziny
Po tym czasie
wodę zlewamy dość dokładnie, słoik zabezpieczamy gazą i
odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce.
Codziennie
powtarzamy płukanie letnią przegotowaną wodą!!
Kiełki są
gotowe do spożycia po 2-3dniach, wyjątkiem jest lucerna – można
ją spożyć dopiero po 5-7 dniach.
Na zdjęciu kiełki rzodkiewki po 2 dniach
Kiełki gotowe do
spożycia przechowujmy lodówce, pamiętając o płukankach, ale nie
dłużej niż 7 dni- po tym czasie tracą soje właściwości
Dużo zdrówka Wam życzę kochani i smacznego!!
Pozdrawiam cieplutko:)
Kiełki kiełki nie ma jak włsnej produkcji. Piąteczka Renia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu :) polecam z rzodkiewek u nas idą na kilogramy :)
OdpowiedzUsuńA gdy komuś przestanie się podobać nieestetyczna gaza w nowoczesnej kuchni, przyda się specjalnie zaprojektowana kiełkownica słoikowa firmy Eschenfelder :)
OdpowiedzUsuń