Pyszne flaczki wegetariańskie z grzybów.
Składniki:
300g kapeluszy kani
2 małe marchewki
1 mała pietruszka
1/4 małego selera
1/2 cebuli
1 łyżeczka czerwonej suszonej papryki
1 łyżka przyprawy do flaków
majeranek
sól, pieprz,
1łyżka maggi
1łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
olej- kilka łyżek
Marchewkę, pietruszkę i seler obieram i ścieram na dużych otworach tarki do warzyw.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Kanie oczyszczam i kroję w paski o szer 8-10 mm
Na oleju podsmażam cebulkę i grzyby kilka minut aż kanie odparują wodę.
Na drugiej patelni podsmażam marchewkę z resztą warzyw.
Podlewam 3 szklankami wody, dodaję grzyby z cebulą i przyprawy- wszystko razem duszę do miękkości około 25-30minut.
Osobno robimy jasna zasmażkę- masło rozpuszczamy na małym ogniu,rozprowadzamy mąkę i dodajemy do flaczków.
Na koniec posypujemy roztartym majerankiem ( ja daję dużą garść)
Smacznego :)
Uwielbiam flaczki :)
OdpowiedzUsuńAle z kani jeszcze nigdy nie jadłam :) Czas najwyższy spróbować :) Bo kani u nas pod dostatkiem :)
Smacznie tu u Ciebie :) Myślę że często będę tu zaglądać :)
Witaj Edytko :) bardzo dziękuję i zapraszam serdecznie.
UsuńFlaki z kani polecam- nam bardzo smakują i mam nadzieję, że posmakują i innym:)
Pozdrawiam cieplutko:)