Składniki:
Pomidory- najlepsze są odmiany lima
suszona bazylia
suszony tymianek
płaska łyżeczka soli na każde 1/2 l przecieru
Ilość pomidorów dowolna.
3/4 z tej ilości przecieramy przez przystawkę lub sito.
Resztę pomidorów zalewamy wrzątkiem i obieramy skórkę i wkładamy do słoików, nie więcej niż 3/4 objętości.
Do każdego słoja wkładamy po kilka liści suszonych ziół.
Przecier zagotowujemy, solimy ,gotujemy 5 minut i wlewamy do słoików.
Słoiki 3/4 litrowe pasteryzujemy 35 minut, 1/2 litra 30 minut a litrowe 45minut
Jeżeli chcemy użyć świeżych ziół to najlepiej je pogotować razem z przecierem.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko :)
masz jakiś czarodziejski sposób na rozciągnięcie doby :) kiedy Ty to wszystko robisz :)
OdpowiedzUsuńJoasiu przy obiedzie, ale mam mniej teraz czasu na inne rzeczy, niestety:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Też się przymierzam do pomidorów...ale dopiero w weekend teraz nie mam czasu.
OdpowiedzUsuń