Strony

10 marca 2019

Ciasto czekoladowe z serową masą- bezglutenowe

Pycha!!
Na pewno będę wracała do przepisu na ten bezglutenowy biszkopt, bo w końcu wyszedł taki jak chciałam, lekki i puszysty, o mocno czekoladowym smaku.
Do tego masa z serka, polewa czekoladowe i można powiedzieć że mieliśmy niebo w gębie;D
mieliśmy, bo przepisy publikuję z dużym opóźnieniem.
Polecam :)


Składniki:
Biszkopt czekoladowy
6 jaj M
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao
50g mąki ryżowej
50 g mąki z tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki oleju

Masa serowa
800g serka z wiaderka / homogenizowanego
4 kopiate łyżki cukru pudru
440ml śmietany kremówki 30%
3 listki żelatyny + 60 ml śmietany
2 op śmietan-fix




Polewa
100g czekolady gorzkiej
1/4 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao

Ciasto:
przygotowuję jak typowy biszkopt.
Przesiewam mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao- kilkakrotnie, tak żeby wszystko sie dobrze połączyło.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli.
Do ubitych białek stopniowo dodaję cukier, potem żółtka.
Na końcu dodaję mąki i olej- delikatnie mieszam szpatułką.
Przelewam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut ( do suchego patyczka)
 Upieczone ciasto studzę i przekrawam na dwa blaty.


Masa.
żelatynę moczę w śmietance, a po 5 minutach podgrzewam i rozpuszczam, nie doprowadzam do zagotowania!
Śmietanę ubijam na sztywno razem z proszkiem śmietan-fix.
Serek przekładam do miski- ubijam przez minutkę razem z cukrem, dodaję śmietanę i nie przerywając ubijania dodaję żelatynę.
Masę od razu przekładam na dolny blat biszkoptu, przykrywam i przygotowuję polewę

Polewa.
Czekoladę łamię na kosteczki, dodaję resztę składników i mieszając doprowadzam do wrzenia- gotuję tylko do chwili aż czekolada i cukier  rozpuszczą się.
Letnią polewę wylewam na ciasto i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce.
Ciasto przed podaniem wyciągam na minimum 20 minut z lodówki.
Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Super, zapisuję sobie ten przepis do wypróbowania, zawsze bałam się bezglutenowego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, ależ bym zjadła ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  3. aleś mi smaka norobiła ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Przekonałaś mnie, wypróbuję :) Bezglutenowe zawsze jest moje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada przesmakowicie. Wydaje się prosty do zrobienia, aż trudno uwierzyć 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak mleczna kanapka :D Super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super wygląda, skosztowałbym :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Renatko wpraszam się na takie ciacho :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od pewnego czasu muszę korzystać z diety bezglutenowej i cieszę się że tu trafiłam bo znalazłam dla siebie ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)