Pyszne, wilgotne i puszyste, a przy tym bezglutenowe i warzywne- idealne do szkoły na drugie śniadanie:)
Fajny sposób na przemycenie porcji warzyw, choć moja córka nawet wiedząc o marchewce zajada ze smakiem, a to najważniejsze.
Polecam nie tylko dla dzieci:)
Składniki:
350g marchewki
4 jajka L lub 5M
180g cukru
300g mąki kukurydzianej
180ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
skórka z połowy cytryny
szczypta soli.
Marchewkę obieram i ścieram na małych oczkach tarki do warzyw.
Cytrynę dokładnie myję, przelewam wrzątkiem i ścieram na oczkach do ziemniaków
Jajka roztrzepuję widelcem, dodaję resztę składników i mieszam tylko do połączenia się składników.
Ciasto przekładam do papilotów i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Babeczki piekę przez 20 minut.
Upieczone oprószam cukrem pudrem.
Smacznego :)
Nasi kuzyni uwielbiają babeczki i ciasto marchewkowe mimo, że nie lubią warzyw :D
OdpowiedzUsuńUrocze i jakie wyrosniete 😊
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, cudne fotki ☺
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyrosły, niezbyt często używam mąki kukurydzianej, bo zawsze mam obawy, że ciasto będzie zbite :)
OdpowiedzUsuńCudownie ci wyszły te babeczki. Częstuje się do kawki :-)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste wyszły. Nie robiłam jeszcze słodkich babeczek na mące kukurydzianej. Będę musiała wypróbować.
OdpowiedzUsuńPiękne te babeczki ,z chęcią bym skosztowała ich :D
OdpowiedzUsuńRobiłam tylko ciastko marchewkowe, dawno nie robiłam babeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie zjem te babeczki, wyglądają cudownie. Nie jadłam jeszcze babeczek marchewkowych i to z dodatkiem cynamonu, trzeba spróbować. <3 Super przepis, dziękuję. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością porywam jedną babeczkę do kubka kawki :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam wyglądają mega. Zaraz będę palaszowac ♥️♥️♥️♥️♥️♥️
OdpowiedzUsuń