Szybki i pyszny, choć zdania mogą być podzielone:)
Dal mnie to fajny sposób na podanie owoców, za którymi nie przepada ( niestety) Mała
a i ślubny zajada, ale On nie znosi ryżu:)
Można go zajadać i na ciepło i na zimno, choć wtedy robi się już gęsty
Można dodać więcej mleka i będzie miał bardziej płynną konsystencje. lub przygotować w/g poniższego przepisu :)
Morele po ugotowaniu są kwaskowate ( mniam, uwielbiam i zdecydowanie bardziej wole już tak przygotowane) i fajnie kontrastują z słodkim ryżem, ale można inne ulubione owoce i ominąć gotowanie.
Polecam:)
Składniki dla 2-3 osób
0,5 l mleka ( u mnie bez laktozy 3,2%)
2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
1 łyżka cukru
Mus morelowy
6-7 moreli
2 łyżki cukru
Najlepiej zacząć od przygotowania musu-
Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy cukier i na małym ogniu gotujemy max 5 minut, W tym czasie owoce puszczą sok i zmiękną.
Morele miksujemy, ale niezbyt dokładnie, albo zostawiamy w takiej postaci- wybór zostawiam juz Wam.
Mleko zagotowujemy z cukrem i szczyptą soli.
Do gotującego wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy przez 2 minuty.
Przekładamy warstwami do pucharków, tak by na wierzchu był mus i podajemy od razu lub po wystudzeniu
Smacznego:)
Bardzo apetyczny deser Reniu :) Lubie morele :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty, dla osób lubiących jednak bardziej wyraziste desery może być "za mały" :)
OdpowiedzUsuńgdybym dodała surowych moreli to deser byłby mdły, ale gotowane mają już kwaskowaty i wyrazisty smak- spróbuj :)
UsuńZjadła bym z przyjemnością. Całkowicie zapomniałam o istnieniu płatków ryżowych :)
OdpowiedzUsuńMniam. Jak ja lubię takie pyszności 😃
OdpowiedzUsuńRyżowy smak super pasuje do owoców :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego deserku🙂
OdpowiedzUsuń