Udało mi się kupić porcje rosołową z kaczki właśnie, mięsa niewiele ale szkoda wyrzucić, a że lubię kaczkę pieczona z jabłkami to poszłam tym smakiem i tak powstały pyszne i wyjątkowe pierogi
Dodałam biały pieprz i jest go dość dużo, ale łyżeczka to ta mniejsza nie 5 ml no i zawsze lepiej doprawiać pod swój smak
Ciasto:
500g mąki
125-130 gorącej wody
125-130 ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju/rozpuszczonego masła
Farsz:
250g mięsa gotowanego z kaczki
1/2 średnia cebula
1 kwaśne jabłko
5 łyżek rosołu
1 jajko
garść majeranku
płaska łyżeczka białego pieprzu ( można mniej , do smaku)
płaska łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta cynamonu
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto łączę, wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto musi być miękkie i elastyczne, ale nie może lepić się do rąk, w razie potrzeby podsypuję jeszcze odrobiną mąki i dokładnie wyrabiam.
Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na minimum 30 minut.
Farsz:
Cebule drobno siekam i szklę na 2-3 łyżkach oleju,
Jabłko obieram i ścieram na dużych oczka, dodaję do cebuli i smażę razem aż odparuje cały sok z jabłka a cebulka i jabłka trochę się przyrumienią, dodaję szczyptę cynamonu, mieszam i odstawiam do wystudzenia
Mięso mielę, dodaję do niego cebulkę z jabłkiem, jajko, majeranek i resztę przypraw i rosół ( jeżeli mięso jest dość wilgotne opuszczam ten składnik) mieszam do połączenia sie składników.
Ciasto wałkuję, niezbyt cienko, szklanką wykrawam kółeczka, rozkładam farsz i dokładnie zlepiam brzegi.
Pierogi gotuję w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podaję polane roztopionym masełkiem
Smacznego:)
Ja dzisiaj miałam ruskie☺
OdpowiedzUsuńWierzę Reniu, że smakują obłędnie. Kaczka i jabłka. Doskonały duet smakowy :)
OdpowiedzUsuńReniu, aż mi ślinka pociekła, muszą być pyszne. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwstyd się przyznać, ale wieki nie jadłam kaczki.... ale te pierogi muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńKaczka plus jabłko? OOo ciekawe jak smakują takie pierogi
OdpowiedzUsuńTakich pierogów jeszcze nie jadłyśmy <3
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie robiłam mięsnych pierogów :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smak na takie pierożki. Pyszne z mięsem z kaczki, które bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście dość ciekawe połączenie, nigdy nie jadłam pierogów w takim wydaniu
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła, zapowiadają się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa, bardzo ciekawa tego smaku. Buziole
OdpowiedzUsuń