miało juz nie być zapraw w tym roku, ale jak znam siebie, to znowu nie wrzucę na bloga a byłoby szkoda:)
Przepisów jest wiele, ja dostałam od Koleżanki, ale z czasem dokonałam kilku zmian, dopasowując do siebie i mojej rodziny.
Przede wszystkim dodałam żel-fixy, jednak wolę, gdy dżem ma konsystencje i właściwości dżemu, a nie papki, dodałam dwie przyprawy, które według mnie podkręciły jego smak.
No właśnie smak- nikt się nie domyśli, ze to dżem z marchewki, szczególnie polecany dzieciom, które jej nie chcą jeść, lub jedzą warzyw za mało, za to lubią takie smarowidełka.
dżem w miseczce " Serce-Salsa" Firmy Ambition
Polecam:)
Składniki:
2 kg marchwi
3 cytryny ( skórka z 2 sok z 3)
500g cukru
płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku
łyżeczka cynamonu w proszku
Marchew obieram i ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw ( posiłkowałam sie Kasią, ale można pokroić ją w plasterki)
Zalewam wodą, tak by była do poziomu marchwie ( około 2l) i gotuję do miękkości, około 20-25 minut
Ugotowaną marchew odcedzam zachowując 200ml wody z jej gotowania i wszystko razem miksuję
W zależności jak lubicie, ja jednak zmiksowałam ( Kasią -noże do mięsa) na mus.
Mus przekładam do garnka z grubym dnem, dodaję cukier i skórkę+sok z cytryn i przyprawy- gotuję, ciągle mieszając przez 15-18 minut.
Dodaję żel-fix i gotuję jeszcze 1 minutę.
Gorący dżem przekładam do wygotowanych słoiczków, oczyszczam gwint, dokładnie zakręcam.
Słoiczki pasteryzuje 8-10 minut.
Odwracam do góry dnem, po 15 minutach, ponownie odwracam i odstawiam do ostygnięcia
Z czym jeść?
na przykład z deserami, z naleśnikami, można z słodką bułeczką, albo tak jak ja lubię najbardziej prosto ze słoiczka;)
Smacznego :)
Piękny kolor! Dla mnie pewnie byłoby za słodkie, ale sama marchewka już do mnie przemawia ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na dżemik :)
OdpowiedzUsuńTakiego dżemu jeszcze nie jadłam, ale domyślam się, że smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł kochana :-) z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDżem marchewkowy ma fajny smak :)
OdpowiedzUsuńw sumie fajna sprawa, dobrze, że jednak jeszcze zdecydowałaś się na zaprawy ;)
OdpowiedzUsuńJak widać dżem można zrobić nawet z warzyw, choć dla większości owocowe są smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńNo takiego dżemu to nigdy nie widziałyśmy :D Bardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor☺
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały dżemik marchewkowy.
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taki mam ochotę.
Super! Muszę koniecznie wypróbować :)
Mniam
Pozdrawiam :)
Bardzo ciekawa receptura, ta masa wygląda jak dyniowe pure, ma śliczny kolor :)
OdpowiedzUsuń