Puszyste i miękkie bułeczki, które pokochają dzieci
Pysznie smakują same, jeszcze ciepłe, ale równie dobrze można podawać posmarowane dżemem czy delikatnym serkiem
Z wędliną już tak nie smakują, ale jak ktoś lubi, to czemu nie;)
Nie wymagają dużych umiejętności, tylko trochę cierpliwości, choć teraz gdy jest ciepło to wyrastają w oczach i ten czas oczekiwania nie jest bardzo długi
Polecam:)
Składniki:
200g jogurtu naturalnego
100ml letniej wody
20g drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
450-470 g mąki
1 małe jajko
szczypta soli
Ilość mąki różna i zależy od tego jaki użyjemy jogurt, część mąki też będzie potrzebne do podsypywania bułeczek i najlepiej od razu odważyć sobie to 20g mąki
Zaczyn
Drożdże rozkruszam i ucieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki- ucieram na papkę.
Na końcu wlewam letnią wodę, mieszam aż zaczyn będzie jednolity
Zaczyn przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na 30 minut.
Jogurt ucieram z jajkiem i olejem
Do mąki dodaję szczyptę soli, jogurt i zaczyn- wyrabiam tak długo aż ciasto będzie jednolite i odchodziło od ręki.
Podczas wyrabiania dosypuję mąkę jeżeli ciasto jest za rzadkie, podsypuję mąką.
Jeżeli nie mąkę odstawiam na później.
Z ciasta tworzę wałek i dzielę go na 10 kawałków- każdy wałkuję i zwijam w rulon ( zdjęcie) formując podłużne bułeczki
Gotowe bułeczki przekładam do dużej formy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Zostawiam dość dużo miejsca, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Bułeczki piekę w temperaturze 190 stopni przez 12-15 minut do zrumienienia.
Studzę i wcinamy :)
Smacznego :)
Cudownie puszyste☺
OdpowiedzUsuńCudowne bułeczki kochana :-) porywam jedną :-)
OdpowiedzUsuńWyszły Ci pyszne bułeczki Reniu :) Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńoo jakie pulchne! wspaniały wypiek:)
OdpowiedzUsuńI wcinamy, łatwo powiedzieć. Mieć Renię w bliskości to tak a tak nikomu nie chce się robić i do jedzenia wiele "gąb" chętnych. Ale ale. ogromnie mi ślinka cieknie i piatek zrobie, a co :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że bułeczki jogurtowe kuszą mnie od bardzo dawna.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak sprawdziłby się u mnie ten przepis.
Chyba w końcu muszę spróbować, nie ma innej opcji. :)
Pozdrawiam cieplutko! :)
Ale są piękne - idealnie puszyste, świetny przepis!
OdpowiedzUsuńAleż puszyste!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte -:)
OdpowiedzUsuńJakie puchate bułeczki, cudne!
OdpowiedzUsuńNawet wyglądają na takie mięciutkie obłoczki :D
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki! Aż mam ochotę zabrać się za wypiekanie... ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądaja bajeczki pewnie są bardzooo mięciutkie
OdpowiedzUsuńjakie równe wyszły i rumiane :) pyszne
OdpowiedzUsuń