Strony

5 lipca 2017

Gulasz z cukinii ala bogracz

Czas cukiniobrania uważam za otwarty !
Co roku nie mogę się doczekać  cukinii, mam w 100% ekologiczne, bo swoje :)
te kupne smakują już inaczej.

Dzisiaj gulasz, przygotowany na sposób bogracza z tych pierwszych najmniejszych cukinii, które juz nie rosną, a tylko przeszkadzają następnym, ale możecie użyć i tych większych
Danie z tych co robią sie szybko i zawsze smakują

Ja obierałam tylko te które miała twardą skórkę, te z miękką nie trzeba

Polecam :)


Składniki:

900g cukinii ( użyłam żółtej i zielonej)
300g cienkiej kiełbasy
200g boczku wędzonego
1 cebula
1 papryka ( u mnie czerwona)
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki pasty paprykowej  (można zamiennie dać paprykę w proszku)
1 gałązka lubczyku lub łyżka maggi
1 l wywaru warzywnego/bulionu/ delikatnego rosołu/wody
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Kluseczki:
1 jajko
1/4 szklanka wody
4 kopiate łyżki mąki


Kiełbasę kroję w pół talarki lub ćwiartki, boczek w kosteczkę-podsmażam na łyżce oleju
Dodaję cebulę i smażę razem aż cebula zrobi sie szklista.
Paprykę i cukinie kroję według uznania - u mnie papryka w większą kostkę, a cukinia w  centymetrowe talarki.


Do podsmażonej wędliny wlewam wywar, dodaję paprykę i wszystkie przyprawy- duszę 10 minut.
W między czasie przygotowuję kluseczki, a właściwie lane ciasto- jajko ubijam, dodaję wodę i mąkę i ucieram tak długo, aż wszystko się ładnie połączy i nie będzie grudek.
Ja lubię ciasto rzadkie, ale to od was zależy czy kluski będą większe, moje wyglądają jak małe kłaczki;)
Teraz dodaję cukinie i wlewam kluseczki- gotuję kolejne 10 minut.
Doprawiam do smaku i podaję
Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Też nie mogę sie doczekać swoich cukinii☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gulasz i bogracz również :) Połączenie na pewno smakuje fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie i bardzo na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety nie mam swoich cukinii, ale mam zaufanego ogrodnika u którego zaopatruję się we wszystko co można na wsi wyhodować.
    Wspaniały bogracz. Z kluseczkami nie jadłam. Z pewnością pysznie smakuje. Serdeczności dla Ciebie Reniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Pycha! Zjadłabym nawet teraz.
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakował.
    Lubię cukinie bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja, żółta cukinia pięknie tutaj wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham cukinię, a Twoja potrawa wyglada przepysznie. Zastanawiam się, czy wersja wege w takiej odsłonie byłaby możliwa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Już jesteśmy po pierwszej potrawce z cukinii i to dopiero początek cukiniowego szaleństwa :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Wygląda przepysznie! Uwielbiam cukinię za ogrom możliwości kulinarnych, które daje.

    OdpowiedzUsuń
  10. jak ja lubię takie potrawki,a moje chłopaki jeszcze bardziej !

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)