to moje trzecie podejście do tego ciasta i chyba ta wersja najbardziej mi odpowiada.
Przepis kilka lat temu znaleziony w gazetce "Przyślij Przepis" dla nas okazał sie za mdły i słodki.
ale polecam wielbicielom batonika "Milky Way"
Podaję go już z moimi zmianami
Składniki:
biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
2 kopiate łyżki mąki pszennej
1 kostka masła
2 żółtka
Masa mleczna
250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 niepełne szklanki mleka w proszku (niebieskiego) + 2 łyżki
2 łyżki kakao ( gorzkiego z wiatraczkiem)
Dodatkowo
czeski syrop herbaciany (lub mocna herbata)
kwaśny dżem ( u mnie dżem z pigwy)
okrągłe biszkopty
Biszkopt
Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodaję cukier, potem żółtka.
Odstawiam robot i dodaję przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszam plastikową szpatułką.
Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Ściągamy papier i studzę, przekrawam na dwa blaty
Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej
Masa budyniowa
Odlewam 1/2 szklanki mleka i dodaję obie mąki.
Mleko zagotowuję i cały czas mieszając wlewam rozrobione mleko z mąką-
budyń gotuję jeszcze przez minutę ( od ponownego zagotowania i
zagęszczenia).
Po wyłączeniu ognia od razu dodaję żółtka ( to moja metoda, ale można
dodać je dopiero po wystudzeniu budyniu trzeba też cały czas mieszać
żeby nie wyszła jajecznica:)
Masło ucieram z cukrem i stopniowo dodaję wystudzony budyń.
Masa mleczna
Masło zagotowuję z wodą i cukrem, studzę.
Do zimnej masy dodaję mleko w proszku ( 2 szklanki ) i dokładnie ucieram
Masę dzielę na dwie części- do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, do drugiej kakao
Składanie ciasta
Dolny blat ciasta ponczuje i smaruję cienko dżemem
Wykładam połowę masy budyniowej
Przykrywam drugim blatem ciasta ( poncz) i wykładam drugą połowę masy.
Biszkopty kroję na pół i ustawiamy na masie budyniowej.
Pomiędzy biszkopty wykładam na przemian masę mleczną białą i czekoladową.
Ciasto wkładam na minimum 12 godzin do lodówki, ale im "starsze" tym lepsze
Wyciągam na 10-15 minut przed podaniem
Smacznego
Pysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńAle fajnie z tymi biszkoptami wygląda :D
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie Renatko :) Z chęcią zjadłabym do kawki duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńRenia, piękniusie ciacho, inaczej się nie da napisać buziole
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda) )
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNiejednokrotnie robiłam ciasto a'la Milky Way, ale to jest mi nieznane.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
Rewelacja :)
Pozdrawiam :)
Przepis bardzo ciekawy, zapisuję go sobie ❤ 💙 💚 💛 💜
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Chętnie bym go spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję bo milky way lubimy. Nie widziałam jeszcze takiego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-))
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda. Pewnie jest idealną dekoracją na talerzu. Ciekawy przepis i jak sądzę pyszne ciasto. Chętnie bym zjadła porcję.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Reniu :)
wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuń