Strony

28 maja 2017

"Góra Lodowa"

to moje trzecie podejście do tego ciasta i chyba ta wersja najbardziej mi odpowiada.
Przepis kilka lat temu znaleziony w gazetce "Przyślij Przepis" dla nas okazał sie za mdły i słodki.
ale polecam  wielbicielom batonika "Milky Way" 
Podaję go już z moimi zmianami


Składniki:

biszkopt
5 jajek 
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa

1/2 litra mleka
cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
2 kopiate łyżki mąki pszennej
1 kostka masła

2 żółtka

Masa mleczna

250 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
2 niepełne szklanki mleka w proszku (niebieskiego) + 2 łyżki
2  łyżki kakao  ( gorzkiego z wiatraczkiem)


Dodatkowo

czeski syrop herbaciany (lub mocna herbata)
kwaśny dżem ( u mnie dżem z pigwy)
okrągłe biszkopty


Biszkopt

Oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodaję cukier, potem żółtka.
Odstawiam robot i dodaję przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszam plastikową szpatułką.
Przekładam do blachy   wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Ściągamy papier i studzę, przekrawam na dwa blaty
Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej

Masa budyniowa
Odlewam 1/2 szklanki mleka i dodaję obie mąki.
Mleko zagotowuję i cały czas mieszając wlewam rozrobione mleko z mąką- budyń gotuję jeszcze przez minutę ( od ponownego zagotowania i zagęszczenia).
Po wyłączeniu ognia od razu dodaję żółtka ( to moja metoda, ale można dodać je dopiero po wystudzeniu budyniu  trzeba też cały czas mieszać żeby nie wyszła jajecznica:)
Masło ucieram z cukrem i stopniowo dodaję wystudzony budyń.


Masa mleczna
Masło zagotowuję z wodą i cukrem, studzę.
Do zimnej masy dodaję mleko w proszku ( 2 szklanki ) i dokładnie ucieram
Masę dzielę na dwie części- do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku, do drugiej kakao


Składanie ciasta
Dolny blat ciasta ponczuje i smaruję cienko dżemem
Wykładam połowę masy budyniowej
Przykrywam drugim  blatem ciasta ( poncz) i wykładam drugą połowę masy.
Biszkopty kroję na pół i ustawiamy na masie budyniowej.
Pomiędzy biszkopty wykładam na przemian masę mleczną białą i czekoladową.
Ciasto wkładam na minimum 12 godzin do lodówki, ale im "starsze" tym lepsze
Wyciągam na 10-15 minut przed podaniem
Smacznego

14 komentarzy:

  1. Ale fajnie z tymi biszkoptami wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie Renatko :) Z chęcią zjadłabym do kawki duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Renia, piękniusie ciacho, inaczej się nie da napisać buziole

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wygląda!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Niejednokrotnie robiłam ciasto a'la Milky Way, ale to jest mi nieznane.
    Super pomysł :)
    Rewelacja :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo ciekawy, zapisuję go sobie ❤ 💙 💚 💛 💜

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda! Chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbuję bo milky way lubimy. Nie widziałam jeszcze takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo efektownie wygląda. Pewnie jest idealną dekoracją na talerzu. Ciekawy przepis i jak sądzę pyszne ciasto. Chętnie bym zjadła porcję.
    Miłego dnia Reniu :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)