pyszna soczysta i pełna warzyw.
Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, ale bardzo dobrze sprawdza się i na co dzień.
Najbardziej nadaje się do tego przepisu dorsz, choć ja najczęściej przygotowuję z zwykłego mintaja- tańsza wersja, a jednakowo smaczna i ulubiona przez moje córki, ale w wydaniu świątecznym króluje dorsz- wybór jednak pozostawiam Wam :)
Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na ryby w tym śledzie(klik) również, może przypadną Wam do smaku:)
Polecam:)
Składniki
800-1000g ryby mrożonej ( u mnie dorsz lub mintaj)
500g marchewki
1 większa pietruszka
ćwiartka mniejszego selera
1 większa cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
2,5 szklanki wody
Rybę rozmrażam przez noc na durszlaku i pozwalam jej ocieknąć z wody.
Dodatkowo osuszam ją ręcznikiem kuchennym, naciskając aby wycisnąć jak najwięcej wody.
Kroję na mniejsze kawałki, lekko solę i oprószam mąką.
Rybę obsmażam na mocnym ogniu z obu stron, odkładam na ręcznik.
Na tym samym tłuszczu szklę pokrojoną w kosteczkę cebulę
Warzywa ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw, przekładam do garnka, wlewam wodę i dodaję cebulę, przyprawy i gotuję 15 minut.
Odlewam 0,5 szklanki wody i rozpuszczam w niej koncentrat pomidorowy- chwilę gotuję razem .
W naczyniu np żaroodpornym układam na przemian warstwę warzyw i ryb,ostatnią warstwą muszą być warzywa.
Naczynie przykrywam i wkładam do lodówki na kilka godzin, do przegryzienia się:)
najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu.
Smacznego:)
Znam i robię pod nazwą ,,ryba po grecku . Bardzo lubię. :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis przepisałam i będę tworzyć to danie :)
OdpowiedzUsuńO, takiej ryby to ja nigdy jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńU nas też jej nie może zabraknąć :D Uwielbiamy, szczególnie że jest bez octu i same warzywka byśmy mogły wyjadać :D
OdpowiedzUsuńTaka ryba u mnie w domu w święta, oprócz karpia koniecznie musi być :)
OdpowiedzUsuńJak patrzę na tą Twoją rybkę widzę, lato słońce, upał :)) Buziole
OdpowiedzUsuńRybę w takiej wersji uwielbiam :-) a robię bardzo rzadko, w sumie nie wiem dlaczego :-)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych dań na wigilijnym stole:)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie. Moje dziecko je wszystkie ryby jak leci, ale z warzyw uznaje tylko ziemniaki i pomidory :) Może w takiej wersji warzywa też by przeszły?
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda Twoja rybka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, lubię taką rybkę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńNie moje smaki, ale moja mama ja uwielbia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, i szczerze mówiąc zapomniałam o niej :( dodaje do listy zakupowej składniki, dziękuję za przypomnienie :))
OdpowiedzUsuńto jedna z moich ulubionych pozycji na święta :)
OdpowiedzUsuńNie wiadomo czego po grecku, ale uwielbiam w tej wersji!
OdpowiedzUsuń