Strony

14 grudnia 2016

Ryba w jarzynach

albo po grecku, choć z Grecją nie ma nic wspólnego:)
pyszna soczysta i pełna warzyw.
Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, ale bardzo dobrze sprawdza się i na co dzień.
Najbardziej nadaje się do tego przepisu dorsz, choć ja najczęściej przygotowuję z zwykłego mintaja- tańsza wersja, a jednakowo smaczna i ulubiona przez moje córki, ale w wydaniu świątecznym króluje dorsz- wybór jednak pozostawiam Wam :)

Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na  ryby w tym śledzie(klik) również, może przypadną Wam do smaku:)
Polecam:)


Składniki

800-1000g ryby mrożonej ( u mnie  dorsz lub mintaj)
500g marchewki
1 większa pietruszka
ćwiartka mniejszego selera
1 większa cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
2,5 szklanki wody


Rybę rozmrażam przez noc na durszlaku i pozwalam jej ocieknąć z wody.
Dodatkowo osuszam ją ręcznikiem kuchennym, naciskając aby wycisnąć jak najwięcej wody.
Kroję na mniejsze kawałki, lekko solę i oprószam mąką.
Rybę obsmażam na mocnym ogniu z obu stron, odkładam na ręcznik.
Na tym samym tłuszczu szklę pokrojoną w kosteczkę cebulę


Warzywa ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw, przekładam do garnka, wlewam wodę i dodaję cebulę, przyprawy i gotuję 15 minut.
Odlewam  0,5 szklanki wody i rozpuszczam w niej koncentrat pomidorowy- chwilę gotuję razem .


W naczyniu np żaroodpornym układam na przemian warstwę warzyw i ryb,ostatnią warstwą muszą być warzywa.
Naczynie przykrywam i wkładam do lodówki na kilka godzin, do przegryzienia się:)
najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu.

Smacznego:)


17 komentarzy:

  1. Znam i robię pod nazwą ,,ryba po grecku . Bardzo lubię. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis przepisałam i będę tworzyć to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, takiej ryby to ja nigdy jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas też jej nie może zabraknąć :D Uwielbiamy, szczególnie że jest bez octu i same warzywka byśmy mogły wyjadać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka ryba u mnie w domu w święta, oprócz karpia koniecznie musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak patrzę na tą Twoją rybkę widzę, lato słońce, upał :)) Buziole

    OdpowiedzUsuń
  7. Rybę w takiej wersji uwielbiam :-) a robię bardzo rzadko, w sumie nie wiem dlaczego :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jedno z moich ulubionych dań na wigilijnym stole:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zainspirowałaś mnie. Moje dziecko je wszystkie ryby jak leci, ale z warzyw uznaje tylko ziemniaki i pomidory :) Może w takiej wersji warzywa też by przeszły?

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smacznie wygląda Twoja rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, lubię taką rybkę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie moje smaki, ale moja mama ja uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię, i szczerze mówiąc zapomniałam o niej :( dodaje do listy zakupowej składniki, dziękuję za przypomnienie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. to jedna z moich ulubionych pozycji na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiadomo czego po grecku, ale uwielbiam w tej wersji!

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)