Teraz, gdy za oknem mamy szaro- buro i do tego ciągle pada taki deserek może nam nie tylko poprawić humor ale i podnieść odporność.
Wykorzystałam w tym przepisie pigwę, ale moim zdanie pigwowce są lepsze.
Przepis jest prościutki- jedynie syrop z pigwy trzeba przygotować dzień wcześniej, no chyba że sie ma małe zapasy to bierzemy od razu 1/3 szklanki
Składniki
800 g marchewki
1 jabłko
1/2 pigwy lub 1 pigwowiec
cukier- tyle ile waży pigwa
szklanka śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny - takie z górką
łyżeczka cukru pudru
szczypta cynamonu
Pigwę myję i cieniutko kroję w plastry., przekładam do słoiczka i zasypuję cukrem- odstawiam na minimum 12 godzin, co pewien czas potrząsam, aż cukier się cały rozpuści.
Syrop przelewam do pojemnika z miarką
Marchewkę i jabłko przepuszczam przez sokowirówkę.
Dolewam do syropy- ma być 0,5 litra
Żelatynę zalewam 3-4 łyżkami soku i odstawiam na napęcznienia, potem podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając, aż cała się rozpuści, na końcu dodaję cynamon.
uwaga! bardzo szybko się przypala!
Żelatynę wlewam cienkim strumieniem do soku przez cały czas mieszam.
Odstawiam do lekkiego stężenia.
Gdy sok zaczyna się ścinać, ubijam na sztywno śmietanę.
Połowę dodaję do soku i dokładnie ale delikatnie łączę.
Mus przekładam do salaterek i wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
Do drugiej części śmietany dodaję łyżeczkę cukru pudru , ucieram przez chwilę i dekoruję mus.
Od razu podaję :)
Smacznego:)
Marchewkowej galaretki/musu to jeszcze nie jadłyśmy :D Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam! Fajny przepis! Pozdrawiam!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Kobieto świetny pomysł, kupuję go. Buziole
OdpowiedzUsuńNo pewnie, dla dzieci robimy wszystko, żeby czasami w podstępny sposób przemycać im różne witaminki. Taki mus marchewkowy to smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJestem nim skuszona wygląda bajecznie chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Ciekawe czy junior by się skusił.
OdpowiedzUsuńPysznie.
OdpowiedzUsuń