To ciasto jest rewelacyjne, przynajmniej w przekonaniu mojej rodzinki:)
Zrobiłam je w czwartek, przekonana że wystarczą na dłużej , ale w piątek było już tylko kilka z 64 sztuk!
Robi się je bardzo łatwo, a wyrastanie zostawiamy już na sam koniec, gdy mamy uformowane ciasteczka.
Przygotowałam maleńkie rogaliczki- takie na raz, ale można zrobić większe, w opisie podam możliwości.
Co do farszu to mamy wiele możliwości- u mnie połowa z gotowym makiem z puszki i marmoladą,
Zamiast marmolady mogą być też powidła.
Ciasto na rogaliki jest mało słodkie, a stopień słodkości zależy od tego czym je napełnimy
Polecam:)
Składniki:
500g mąki
250 g masła
3 łyżki jogurtu greckiego
40g świeżych drożdży
2 jajka M
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
masa makowa lub marmolada/dżem
4 łyżki cukru
1/3 szklanki ciepłej wody
Drożdże rozkruszam, dodaję cukier i jogurt- dokładnie mieszam do rozpuszczenia się cukru i drożdży.
Masło ucieram na puszysto, dodaję jajka i stopniowo przesianą mąkę, a na końcu jogurt z drożdżami.
Jak długo się da ucieram robotem, potem ciasto ugniatam rękami, aż całość się połączy i formuję kulę.
Kulę ciasta dzielę na 2 części
Z każdej części ponownie formuję kulę i w zależności jakie chcę duże rogaliki dzielę na 4 lub 2 części.
I jeszcze raz z każdej części formuję kulkę.
Teraz wałkuję tak, żeby powstało koło ( w miarę równy i okrągły) na grubość 4-5 milimetrów.
Nożem dzielę na 8 części i nakładam farsz- zwijam od szerszej części .
Rogi zlepiam i zawijam tak, żeby uformować rogaliki
Ciasteczka przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4 łyżki cukru rozpuszczam w wodzie i smaruję każdy rogalik.
Górę można posypać np makiem lub grubym cukrem.
Odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piekę około 15 minut.
Upieczone można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego :)
Cudowne,drożdżowe uwielbiam.
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :) piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJakby nie patrzeć już niedługo będziemy wcinać wszyscy rogale :D A najlepsze to takie z makiem lub powidłami :D
OdpowiedzUsuńwłaśnie takie rogale "łażą" za mną od kilku dni! chętnie porwałabym choć jednego!
OdpowiedzUsuńRenatko ale bym sobie schrupała takiego rogalika, bardzo dawno ich nie piekłam. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZrobię po niedzieli, córki do szkoły wyciągną 😆
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto. Bo po pierwsze fantastycznie się wyrabia a potem nieziemsko takie rogaliki, bułeczki... smakują. Narobiłaś mi apetytu na takie rogaliki. Miłego dnia Reniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rogaliki ale bardzo dawno już nie robiłam i nie jadłam
OdpowiedzUsuńJa gdy robię rogaliki, zawsze jestem niezadowolona z ich kształtu. Jednak w pieczeniu wszystko pięknieje. Buziolki
OdpowiedzUsuńKradnę przepis, przyda się na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńZ jogurtem jeszcze nie robiłam. Czas spróbować. Uwielbiam takie na raz 😀
OdpowiedzUsuńPorywam przepis! Obserwuję i pozdrawiam! ^^
OdpowiedzUsuńmam swój ulubiony przepis na rogaliki ale z ochotą gdy będę piec rogaliki skorzystam z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńzawsze pyszne, uwielbiam na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki! Aż wróciły wspomnienia, jak robiła mi je moja prababcia :)
OdpowiedzUsuńZaintrygowałaś mnie tym jogurtem!
OdpowiedzUsuńU nas hitem są rogaliki serowe, muszę przetestować Twoje ;-)
OdpowiedzUsuńAle cudowne:)
OdpowiedzUsuńnie lubię maku więc wybieram te z marmoladą :)
OdpowiedzUsuńRozmarzyłem się na myśl o nich :)
OdpowiedzUsuńjejku uwielbiam takie drożdżowe rogaliki, aż ślinka leci. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWłaśnie się opycham takimi rogalikami :) Zrobiłam z dżemem morelowym i jagodowym.
OdpowiedzUsuń