udało mi sie jeszcze kupić świeże jagody, podobno jeszcze można znaleść, ale jak byliśmy ostatnio w naszym lesie, to wszystkie krzaczki były "wysprzątane" :)
Dzisiaj proste ciasto z maślanką.
Proste, choć wiem, że nie wszystkim wychodzi- czemu?
Nie mam pojęcia, ale warto spróbować,
Jest mało słodkie i jak lubicie słodsze to można dodać całą szklankę cukru, można dodać swoje ulubione owoce- ważne by były małe, lub drobno pokrojone.
Polecam.
Składniki:
4 jajka L
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka maślanki
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanka oleju ( około 65 g)
1,5 łyżki kakao
dodatkowo
100-150 g jagód
Oddzielam białka od żółtek- białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieram z cukrem aż zbieleją.
Do utartych żółtek wlewam maślankę i olej- delikatnie mieszam, uwaga chlapie:)
Gdy już mam jednolitą masę dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i sodą.
Do masy dodaję ubite białka i delikatnie mieszam szpatułką lub drewnianą łyżką.
Ciasto dzielę na dwie - mniej więcej równe części.
Do jednej dodaję kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszam mieszamy.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i na przemian wykładam cienką warstwę jasnego i ciemnego ciasta.
Posypuję częścią jagód, i nakładam resztę ciasta.
Na górę jagody.
Ciasto piekę w 180 stopniach 45-50 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem, lub możemy polać polewą czekoladową.
Smacznego:)
Bardzo lubię ciasta z kakao,jagody mam zamrożone,może też się będą nadawały :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Uwielbiam takie ciasta, mało z nimi zachodu, można je dowolnie modyfikować i zawsze wychodzą pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ucierane ciasta z owocami :-)
OdpowiedzUsuńO matko, jak to cudnie wygląda w przekroju, mniam:)
OdpowiedzUsuńA my się spóźniłyśmy i nawet zapasów zamrożonych jagód nie zrobiłyśmy :/
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :D
Uwielbiam takie babeczki marmurkowe...mm pycha ! Zapraszam również do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html
Pyszności! Pozdrawiam cieplutko!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Wspaniałe ciasto :-) z chęcią bym zjadła kawałek nawet teraz :-)
OdpowiedzUsuńno takiego cuda jeszcze nie jadłam a jak z jagodami to poproszę
OdpowiedzUsuńReniu, ja mam słabość do wszystkiego co jest z jagodami. Więc piszę się na takie ciasto. Wprosiłabym się już dziś :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, lubię :)
OdpowiedzUsuńAż mi się Wielkanoc skojarzyła z tym ciastem :)
OdpowiedzUsuń