Potrzebne są tylko cztery produkty i mamy pyszną kolację:)
Poniżej podałam gramaturę taką jaką miałam dzisiaj, ale to zależy jakiego pora będziecie mieli- daję tyle samo (wagowo) sera i pora.
Tak samo jest z majonezem i śmietaną bądź jogurtem- masa ma być do rozsmarowania, nie za gęsta i nie za rzadka, lepiej dać po łyżce mniej i sprawdzić
Polecam:)
Składniki:
150 g pora( biała i kawałek jasnozielonej części)
150 g sera gouda
2-3 łyzki majonezu
2-3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
Pory oczyszczam , myje i drobniutko kroję.
Ser ścieram na małych oczkach tarki do warzyw i wsypuję do pora.
Dodaje majonez i jogurt, mieszam.
Przekładam do pudełeczka lub słoiczka i wkładam do lodówki do przegryzienia sie składników.
I tutaj często jest tak że część znika w dziwny sposób :D
Nie dodaje już przypraw- ostrość zapewnia por, majonez dosmacza i soli już nie potrzeba, ale jednak gdybyście chcieli doprawić to proponuję dopiero po leżakowaniu w lodówce
Smacznego :)
Ja wybieram sałatkę....mniam :)
OdpowiedzUsuńMoja Mała właśnie ją je jak sałatkę:)
UsuńAkurat ta sałatka niekoniecznie trafia w nasze smaki :)
OdpowiedzUsuńszkoda bo jest pyszna,ale rozumiem że nie wszyscy lubią to samo:)
UsuńTo wręcz sałatka,chętnie zjem z nią kanapkę:)
OdpowiedzUsuńAguś polecam, mnie bardzo smakuje:)
UsuńZrobiłam,bardzo nam smakuje,pory są zdrowe więc chętnie ją będę powtarzać:)
UsuńAgnieszko bardzo sie cieszę i dziękuję za komentarz:)
Usuńoo.. zaskakujące połączenie! Może się pokuszę :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie- na pewno zaskoczy Cię też smakiem:)
UsuńPota uwielbiam, selera ciut mniej :-) ale bardzo ciekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko tutaj jest tylko ser, bez selera :D
UsuńIdealnie by pasowała do mięska, bardzo lubię pora :).
OdpowiedzUsuńMasz rację, z wędliną też jest pysznie:)
UsuńTo ja sobie rezerwuję porcję na jutrzejsze śniadanie :)Buziole
OdpowiedzUsuńa nie ma sprawy Eluniu :)
UsuńLubię dodawać pora do sałatek, bo on całkowicie zmienia smak, a właściwie dzięki niemu uzyskuję taki, jaki chciałam. Dobry pomysł na smaczną sałatkę/pastę. Jak zwał tak zwał dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja też wolę pora w sałatkach niż cebulę, daje zupełnie inny smak i jest nieco lżejszy od cebuli :)
UsuńCudowna pasta :) Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńMadziu koniecznie:)
UsuńTaką pastę znam, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńteż jestem tego zdania:)
UsuńTo musi być pyszne, a w sumie takie banalne. Uwielbiam pora i muszę koniecznie to wytestować.
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuń