Strony

5 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana z sosem pomidorowo-cukiniowym

Uwielbiam TEN czas, teraz wychodząc do ogródka mogę planować obiad z moich własnych warzyw.
Warzyw ekologicznych, bez pryskań i środków chemicznych.
Może nie są najpiękniejsze , ale smakują o wiele lepiej :)
Ostatnio przygotowuję obiady błyskawiczne, ale czasem trzeba wrzucić coś konkretnego na ząb i ta cukinia taka jest.
Nawet mój M, który za cukinią nie przepada swoją porcję wylizał do czysta:)



 Składniki:
6-7 sztuk okrągłej cukinii
400g mielonej łopatki
1 cebula
1 jajko
3/4 szklanki ryżu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Sos pomidorowo- cukiniowy
środek cukinii- pozostałości po wydrążeniu
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 kg świeższych pomidorów
1 cebula
1/2 szklanki kremówki 30 %
1 łyżka mąki ( jeżeli wolicie gęstszy to trzeba dodać 2 )
świeże listki bazylii
1-2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki 
sól  i pieprz do smaku
1/2 l bulionu, wywaru ew woda + rosołek warzywny

Dodatkowo
bulion, wywar do podlania
plastry żółtego sera 



Ryż gotuje w osolonym wrzątku przez 10 minut- odcedzam i studzę
Cukinię myje i wydrążam środek, uważając żeby nie uszkodzić skórki pozostawiając na ściankach około 1 cm miąższu


Miąższ zostawiam do sosu.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę i przesmażam na  oleju, dodaje mięso i razem podsmażam przez kilka minut.
Studzę.
 Mięso mieszam z ryżem, dodaje resztę składników i doprawiam solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.


Cukinie faszeruje i przekładam do żaroodpornego naczynia, podlewam wywarem.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Czas duszenia może być różny- w zależności od wielkości cukinii, ale ja duszę od momentu gdy zagotuje sie bulion przez kolejne 30-40 minut
Pod koniec na górę układam po plasterku (lub2) sera żółtego i zostawiam na kilka minut aż sie rozpuści


W między czasie przygotowuje sos
Cukinie blenduje na mus- wyszło mi około pół litra
Pomidory kroję na małe kawałki.
Cebulę kroję w kosteczkę i przesmażam na oleju, gdy zmięknie dodaje pomidory, mus z cukinii  i połowę bulionu duszę przez 20 -30 minut,
Całość przecieram przez sito.
Do naczynia wlewam olej, masło, dodaje mąkę i robię lekką zasmażkę, wlewam stopniowo resztę  bulion, mus z cukinii i pomidorów.
Dodaje przyprawy i czosnek roztarty z solą.
Wszystko razem duszę przez kilka minut
Pod koniec dodaje śmietankę  i ostatecznie doprawiam do smaku.


Teraz już możemy serwować :)
Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Mniam, mniam takie cukiniowe dania bardzo lubimy :D Pięknie się prezentuje taka pysznie nafaszerowana kula :D Niestety nasze cukinie są tylko podłużne :/

    OdpowiedzUsuń
  2. podłużne też mogą być -tylko nie wiem na ile wystarczy farszu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakowite cukinie :) chętnie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda to danie :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Renia a żeś zaszalała....wyglądają cudownie. U mnie kulistej tyle co nic, a podłużna też się nie popisała. Buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie podobnie z cukiniami, szału nie ma ale na obiad starcza:)

      Usuń
  6. ja cukinię wprost uwielbiam, dlatego tak się cieszę że teraz jej pod dostatkiem. Bardzo ciekawy pomysł na podanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też bardzo lubię cukinię ale tą naszą i młodą z miękką skórką:)

      Usuń
  7. Reniu, pysznie te cukinie nadziałaś. Aż ślinka cieknie. Kiedyś zrobiłam podobnie. I właśnie cały efekt polega na tym, jeśli są podobnej wielkości i kształtów. Oj, chyba ja sobie zrobię powtórkę z tej cukinii :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie właśnie taka cukinia pasuje najbardziej:)
      choć chochlika też lubię;D

      Usuń
  8. Takie dania są pyszne. Uwielbiam faszerowane warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko ja też, choć cukinia jest moją faworytką:)

      Usuń
  9. Ale fajne okrąglutkie cukinie! Jeszcze takich nie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo bym chciała, żeby w jakiś magiczny sposób ten moment trwał cały rok. Feria barw na straganach i ogródkach orazogrom smaków w kuchniach tak daleki od przysłowiowych zimowych schabowych z kapustą (CHOĆ I JE BARDZO LUBIMY) niech będzie z nami przez 365 dni w roku

    OdpowiedzUsuń
  11. Też bardzo lubię ten czas -jest bardzo kreatywny dla zdrowego jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe danie, fantastycznie nafaszerowane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne danie :) Bardzo takie lubię :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypasione danie, idealne w lato :)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)