Szyneczkę na którą podaje przepis robi sie bardzo szybko, tylko trzeba na nią cierpliwie poczekać:)
Na blogu możecie znaleźć już przepis na Devolay z czosnkiem niedźwiedzim ,
który też polecam.
Ale zanim przejdę do przepisu to garść informacji na temat czosnku niedźwiedziego.
Jako naturalna nowalijka, nie przyjmująca nawozów sztucznych, zawiera ogromne ilości aktywnej siarki. Wytwarza niezwykle silne enzymy, powodujące odtrucie i wydalanie z organizmu metali ciężkich, pestycydów, herbicydów, jak i wszelkich związków toksycznych.
Stosowany jako środek do likwidacji pasożytów w
organizmie, a dokładniej
Zawiera
-adenozyny, związki organiczne,
odpowiedzialne za procesy biochemiczne w organizmie,
- selen wraz z witaminami: C, E oraz A- ma jej 20-krotnie więcej od
swojego brata, czosnku hodowlanego.
Polecany
- dla palaczy, którzy
nie potrafią zwalczyć nałogu, bo jako w/w odtruwacz organizmu,
wytwarza śluz w oskrzelach, skutecznie oczyszcza górne drogi oddechowe,
dodatkowo pobudza wydzielanie żółci.
- dla chorych na raka- zwalczająca choroby nowotworowe za
sprawą adenozyny.
-ma działanie naturalnego antybiotyku, lideruje w
zwalczaniu bakterii chorobotwórczych.
- z problemami przewodu pokarmowego bo oprócz zwalczania bakterii,
jest nr 1 w niszczeniu groźnego drożdżaka, zatruwającego również inne
części organizmu.
- jako znakomity
środek rozrzedzający krew, zapobiegający wylewom, miażdżycy, obniża
cholesterol oraz zapobiega sklejaniu się płytek krwi.
-stosuje się go w leczeniu arteriosklerozy, bólów głowy,
szumów usznych
- zakrzepowych stanów zapalnych żył
głębokich.
-regeneruje jelita.
-posiada ogromne ilości żelaza, stosowany
jest w leczeniu anemii i niedoborów żelaza.
-bardzo korzystnie wpływa na
zapobieganie arytmii serca, jak również wszelkich chorób związanych z
tym organem.
-wspomaga
trawienie, a dodany do innych potraw, szczególnie sałatek, eliminuje
niekorzystne związki zawarte w wysoko przetwarzanych produktach
spożywczych.
Nieżle, no nie?!
już końcówka sezonu dlatego trzeba się pośpieszyć i jeszcze mozna wysuszyć lub zamrozić jego zapas,
ale pamiętajcie, ze czosnek jest pod ochroną i możecie zbierać go tylko u siebie w ogrodzie lub kupić
A teraz obiecany przepis na szyneczkę bardzo delikatną w smaku ale pyszną.
Robię ją podobnie jak schab 5 minutowy, z tym że jest gotowana 3 krotnie i to po 8 minut, a wcześniej była peklowana przez kilka dni, ale
Składniki:
1-1,20 kg szynki "kulki" wieprzowej
Zalewa 1- do peklowania:
1,5 l wody
4 łyżki soli peklującej
3 liście laurowe
4 ziela angielski
6 liści czosnku niedźwiedziego
Zalewa 2 -do gotowania:
2 l wody
1 łyżeczka soli
3 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
10-12 liści czosnku niedźwiedziego
Zagotowuję wodę na zalewę do peklowania razem z przyprawami, ale liście wkładam już po wyłączeniu gazu i studzę.
Do zimnej wody dodaje peklosól, wkładam mięso i wstawiam do chłodnego pomieszczenia - najlepiej na 6-7 dni.
Po tym czasie przygotowuje drugą zalewę- tą pierwszą wylewam.
Dzień pierwszy, wieczorem.
Szynkę obwiązuje sznurkiem, żeby otrzymać ładną formę, ale możecie ominąć ten krok:)
Mięso wkładam do zimnej wody, dodaje pozostałe składniki zalewy i zagotowuję.
Potem gotuje na wolnym ogniu przez 8 minut.
Całość odstawiam do całkowitego wystudzenia, na całą noc.
Dzień drugi - rano
Garnek wstawiam ponownie na gaz, zagotowuje i gotuję 8 minut.
Odstawiam do wystudzenia
Wieczorem
Ponownie gotuje 8 minut i odstawiam do wystudzenia
Rano wyciągam mięso, odsączam z płynu i wkładam do lodówki na około 4-5 godzin. potem możemy już wcinać:)
Smacznego:)
Wyszedł mi dzisiaj tasiemiec i gratuluję wytrwałym:)
ale jeżeli jeszcze jesteście to takie małe obwieszczenie.
Na moim drugim blogu To co lubię mamy taką maleńką rocznicę i jeżeli jesteście zainteresowani małą niespodzianką to zapraszamy razem z Justynką
Fajny pomysł na pyszną szyneczkę. A czosnek niedźwiedzi uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJa też, a najbardziej na kanapce, choć i dodaje go do różnych potraw :)
UsuńWygląda na pysznie, super soczystą :D Nigdy nie próbowałyśmy czosnku niedźwiedziego ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńjest łagodniejszy od zwykłego czosnku z zieloną nutą i nie daje czadu przy oddechu :D
UsuńTo ma duże plusy :D Będziemy się rozglądać za nim :)
UsuńNaprawdę ciekawy wpis, podoba mi się estetyka twoich postów. Mam małe pytanie czy problemem było by otrzymanie twojej opinii o naszej stronie www.blondynkitezgraja.pl ? Być może zainteresuje Cię też wpis, który dzisiaj wstawił Marek dotyczący naszego nowego projektu rysunkowego http://blondynkitezgraja.pl/bayonetta-level-88/
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz:)
Usuńwpadnę do Was jak tylko złapie małą chwilkę luzu :)
Reniu, pracowita z Ciebie pszczółka. Mobilizujesz do działania kulinarnego. Bardzo ciekawy i pożyteczny obraz przedstawiłaś o czosnku niedźwiedzim. Często się słyszy o różnych przyprawach iroślinach a nie zagłębia się w ich właściwości. Z przyjemnością przeczytałam. A co do szynki to super przepis. Bo i szynka super wyszła :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuje bardzo:)
UsuńLubię poznawać to czego nie znam, a jak to mogę jeszcze wyhodować u siebie w ogrodzie to już na bank wypróbuję:D
Pozdrawiam również bardzo serdecznie i przesyłam buziaki
Szyneczka super, bardzo lubię peklowaną , a i ciekawych rzeczy można się dowiedzieć od Ciebie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Beatko a przepis polecam:)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Już planuję zrobić
OdpowiedzUsuńKaziu bardzo się cieszę i polecam:)
UsuńPyszna szynka, taka różowiutka :)
OdpowiedzUsuńto przez peklowanie :)
UsuńRenia...domowa wędlinka najcudowniejsza z cudownych....same pyszności. :) Buziole
OdpowiedzUsuńMasz całkowitą racę:)
Usuńbuziaki i miłego wieczoru:)
bardzo lubie czosnek niedźwiedzi, a szynka z jego dodatkiem musi byc smacznie aromatyczna :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjest bardzo delikatna, aczkolwiek z wyczuwalnym posmakiem czosnku:)
UsuńDomowa wędlina jest najlepsza i najzdrowsza, pyszności :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
też tak uważam:)
UsuńSzyneczka pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:D
UsuńUwielbiam taką szyneczkę:)
OdpowiedzUsuńja też:)
UsuńZawsze się zastanawiałam, co to ten czosnek niedźwiedzi, a tu okazuje się, że to "niezłe ziółko""
OdpowiedzUsuńnie złe i bardzo smaczne, uwielbiam kłaść listek na kanapce:)
UsuńU mnie rośnie dziko na miedzy , a że miedza moja więc czosnek też mój :D :D :D
OdpowiedzUsuńSzyneczka pierwsza klasa, tylko skąd wziąć czosnek niedźwiedzi. Sama bym skosztowała tego cuda. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńU mnie rośnie dziko na miedzy , a że miedza moja więc czosnek też mój :D :D :Dodałem cytat Pani z komentarza - Nie spotkałem się z czosnkiem niedźwiedzim rosnącym na miedzy - bo jak już to w cieniu drzew -A miedza nic nie zasłania - Chyba że to inny gatunek czosnku - w naturze rośnie w lesie -
OdpowiedzUsuń