Po pralinkach nie ma już śladu i ciągle tylko słysze kiedy znowu zrobię:)
a że rabarbar u mamy obrodził to przytaszczyłam do domu nastepną porcję.
Tyle że zanim przygotowałam pralinki, to w głowie zaświtał nowy pomysł i tak powstały lody rabarbarowe.
Pyszne!!
mało słodkie i lekko kwaskowe :D
zamiast śmietany dodałam mleko- a że
mleko
i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia,
wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D –
dlatego takimi lodami możemy się nimi zajadać do woli :)
Polecam !!
Składniki:
400g rabarbaru
8 łyżek cukru
2 -3 goździki
4 ziarenka pieprzu czarnego
2 szklanki mleka ( u mnie 3,2%)
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku żurawinowego lub malinowego
szczyptę soli
Goździk i pierz ucieram w moździerzu na pył.
Rabarbar myje, nie obieram- to w skórce jest najwięcej koloru
i kroję na małe kawałeczki- im mniejsze tym łatwiej się miksuje.
i kroję na małe kawałeczki- im mniejsze tym łatwiej się miksuje.
Rabarbar zasypuję cukrem, dodaje przyprawy i podlewam 1/4 szklanki wody.
Gotuje na małym ogniu do miękkości- około 15 minut.
Jeszcze ciepły miksuje na papkę, wlewam mleko i studzę.
Zimną mieszankę przelewam do maszynki i postepuję w/g instrukcji,
można też przelać do pudełka i włożyć bezpośrednio do zamrażalnika.
można też przelać do pudełka i włożyć bezpośrednio do zamrażalnika.
Trzeba jednak pamiętać tylko o tym, żeby co 40 minut wyciągać i mieszać
Smacznego!!
Lody rabarbarowe napewno świetnie smakowały, sama nigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńoj smakowały bardzo i będę wracać do tego przepisu :)
UsuńU mnie dzisiaj akurat ciasto z rabarbarem, ale takie lody też muszę koniecznie zrobić :) Wyglądają cudownie, smakują zapewne tak samo :)
OdpowiedzUsuńAniu koniecznie wypróbuj bo lody wyszły pyszne:)
UsuńJakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Marzenko:)
UsuńU mnie rabarbar się skończył, czekam aż podrośnie...a Twoje lody Reniu wyglądają bardzo apetycznie i choć gardło boli, chętnie bym zjadła :) Buziole udanego tygodnia. :***
OdpowiedzUsuńDzięki Eluniu i również pozdrawiam:)
Usuńale na bolące gardło lodów nie polecam:)
Ooo, nawet lody rabarbarowe! Muszą być przepyszne :) A jaki mają śliczny kolor.
OdpowiedzUsuńProsto z piekarnika (klik!)
były pyszne :D
Usuńdziękuję:)
Wszystko co z rabarbarem musi być pyszne :D A skoro uwielbiamy lody i rabarbar to to musi być genialne :D
OdpowiedzUsuńjak dla mnie są genialne, ale to już musicie sprawdzić same:D
UsuńLody... dla ochłody. I nie tylko. Ja je uwielbiam i jem cały rok. Takich rabarbarowych nie jadłam. A to świetny pomysł. Muszę z niego skorzystać. Zawsze to nowy smak :) Miłego dnia Reniu:)
OdpowiedzUsuńKrysiu lody rabarbarowe bardzo nam zasmakowały, nawet małej choć ona uważa że rabarbar jest błe - dlatego polecam:)
UsuńLody rabarbarowe... muszą być niesamowite. Chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńŚwietne są!.
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńDla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńdla mnie też:D
UsuńGenialne lody! Takie domowe, pyszności :)
OdpowiedzUsuńdzięki Madziu:)
UsuńNigdy nie jadłam lodów rabarbarowych i bardzo chętnie bym się skusiła... :)
OdpowiedzUsuńAle bym sobie zjadła, muszą być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńRzuć mi gałeczkę, taką smake mi zrobiłaś. A ja tak lubię rabarbar, cudne ci wyszły.
OdpowiedzUsuńRabarbar dotąd kojarzył mi się główne z sorbetami, ale te mleczne lody z jego dodatkiem to świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńDodaję ten przepis do ulubionych. To jest coś, na co mam ochotę. Poczekam jedynie, aż upały wrócą... :-)
OdpowiedzUsuńCudowne lody :)
OdpowiedzUsuń