Strony

29 kwietnia 2015

Karczek duszony w kapuście kiszonej

To mięso dusi sie długo- wiadomo w kwaśnym tak trzeba, ale smak jest tak niepowtarzalny, że nie da sie go przyśpieszyć- i nie warto.
Większość mięs przygotowuję w szybkowarze, ale to danie robię w tradycyjny sposób w małej guślarce .




Składniki:
8 plastrów karczku wieprzowego
400g kapusty kiszonej
1/2 -1 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
musztarda.
3-4 łyżki oleju
2 szklanki wody
2 łyżki maggi
2-3 ząbki czosnku

Mięso lekko rozbijam przez folię.
Każdy plasterek smaruje musztardą i obsmażam na gorącym oleju z obu stron
Kapustę kiszoną jeżeli jest bardzo kwaśna płuczę  i układam w garnku w którym mięso będzie sie dusić.


Na kapustę wykładam mięso,ja przelewam też olej, ale można nie dodawać, zalewam wodą, dodaje przyprawy i duszę na małym ogniu przez 1, 5 godziny.
Od czasu do czasy potrząsam garnkiem i ewentualnie podlewam wodą lub bulionem.
Sos można zmiksować lub zagęścić - według uznania:)


Najlepiej smakuje z ziemniakami lub kluskami śląskimi i delikatną sałatką z białej kapusty.

 Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. Idealny niedzielny obiad dla każdego faceta :D Te kluseczki z dziurką nas zawsze rozczulają xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko dla faceta - ja ją też bardzo lubię:)

      Usuń
  2. O mojego małżonka tu dać....:) I tak sobie zamówił pieczony karczek, ale musi poczekać do weekendu. Ja Reniuś samą kapustką się zadowolę uwielbiam ją :)) buziole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. e tam Eluś kapusta jest tak rozgotowana że nie pojesz nią wogóle:D

      Usuń
  3. Mięsko napewno pyszne,ale ja ślinkę przełykam patrząc na kluchy...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię w ten sposób karkówkę. Jedyna zmiana to dodanie pokrojonego ananasa z puszki na mięso i podlanie kapusty pozostałym sokiem. Moja rodzinka przepada za tym. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Janeczko świetny pomysł z ananasem wypróbuję już wkrótce:)
      dzięki za podpowiedź i komentarz:)

      Usuń
  5. Ach te kluseczki, mięsko mogę całe oddać ale te kluchy :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to smakowicie wygląda! I kluseczki... pyszności :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. To naprawdę smakowity pomysł na karczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja porcję poproszę na wynos z kluseczkami oczywiście :-) kapuchę kiszoną uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Reniu ostatnio jeśli tylko mam przygotować obiad dla większej ilości osób robię karkówkę w cebuli. Teraz zrobię w kapuście! Koniecznie z kluseczkami :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wpadam do neta w poszukiwaniu przepisu na karczek,a tu widzę moją koleżankę;))Nie wiedziałam,że oprócz zdolnych rąk,masz takie zdolności kulinarne i drugiego bloga:))
    Reniu kochana powiedz mi,czy ja mogę w ten sposób przyrządzić cały kawał mięsa,czy muszę pokroić?Może to głupie pytanie,ale ja raczej z gotowaniem jestem na bakier;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ilonko :)
      taki karczek robię tylko tak, ale mam jeszcze taki przepis
      http://reanja.blogspot.com/2013/11/piwna-pieczen-faszerowana-kapusta.html
      też pyszne mięsko, ale chyba więcej jest roboty:)
      buziaki

      Usuń
    2. Reniu sprawdzałam,ale na takie faszerowanie to ja jestem za cienka,a poza tym mam kawał karczku i nie mam czasu na zabawę;))dziękuję kochana,jutro robie to;)

      Usuń
    3. Ilonko mam nadzieje że smakowało:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)