Strony

10 stycznia 2015

Kolorowe kluski do rosołu

Rosół wiadomo najlepiej smakuje z makaronem, ale dobrze tez smakuje z ziemniakami- szczególnie wołowy,
czy też z lanym ciastem.
U mnie w domu przygotowuje się też kluski grysikowe i wątrobiane.
Dobry, esencjonalny rosół i te kluseczki-  uwielbiam:D
Te ostatnie wiadomo, że nie każdemu przypadną do gustu, bo trzeba jednak lubić wątróbkę
Dlatego przygotowuję dwa rodzaje kluseczek i przyznam że oba bardzo lubię, choć w tym duecie jak dla mnie wątrobiane wygrywają o głowę.
Przepis pochodzi od mojej mamy, skąd go wzięła sama nie pamięta, ale to jeden ze smaków mojego dzieciństwa i żeby nie zginął dziele sie nim z Wami,  bo moje córki wątróbki niestety nie znoszą.


Składniki:

Kluski wątrobowe:
200g wątróbki wieprzowej lub cielęcej
1/2 suchej kajzerki
2 czubate łyżki kaszy manny
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka masła lub oleju

Kluski białe grysikowe
1 jajko
5 łyżek wody
4 łyżki kaszy manny
3 łyżki maki
szczypta soli

Kluski wątrobowe:


Wątróbkę mielę razem z bułka.
Do powstałej masy dodaje roztopione i wystudzone masło lub olej, kasze mannę, jajko i przyprawy razem z natką pietruszki i majerankiem.
Całość dokładnie mieszam, masa jest dość rzadka  i odstawiam na 20 minut.
Kluski formuje dwoma łyżkami moczonymi w  wodzie, mocno dociskam i wrzucam na osolony wrzatek.
Kluseczki gotuje około 5 minut od wypłynięcia.
Jeżeli nie będziemy podawać od razu, zalewamy je rosołem bo wyschnięte nie wyglądają najlepiej



Kluski białe grysikowe:


Postępuje podobnie : wbijam jajko, dodaje resztę składników, dokładnie wyrabiam i odstawiam na 15 minut.
Formuje kluseczki dwoma łyżkami i gotuje 8-10 minut.
Kluski grysikowe można gotować od razu w rosole, ale wątrobowe muszą być gotowane już osobno


Smacznego!!

32 komentarze:

  1. kluski z wątróbki? to dla mnie nowość :) świetny pomysł :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie widzę, że dla większości to nowość:)
      bardzo dziękuje i również pozdrawiam:)

      Usuń
  2. wątróbkę lubię, wiec taki rosołek z kluseczkami zjadłabym bardzo chętnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie takie kluseczki z wątróbką to coś nowego. Nie wiem czy by mi zasmakowały. Wątróbkę jem czasami... Reniu, ufam, że wspaniale je przyrządziłaś więc chętnie bym spróbowała :)
    Natomiast grysikowe, znam i w ciemno mogę zjeść :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu dlatego zaznaczyłam, że wątróbkę trzeba lubić bo smak mają wyraźny:)
      Pozdrawiam cie cieplutko i udanej niedzieli:)

      Usuń
  4. Pierwszy raz widzimy takie kluski :D Są bardzo interesujące i muszą być fajnym urozmaiceniem dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je uwielbiam i żeczywiście fajnie jest zjeść coś innego niż zwykle:)

      Usuń
  5. zaskoczenie totalne, Weroniś, ale bardzo oryginalne :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko,może być i Weronka, bo to imię nosiła moja prababcia:)
      pozdrawiam :D

      Usuń
  6. Próbowałam kiedyś klusek wątrobowych,ale u mnie z wątrobą jak ze śledziami.....mąż je. Za to bardzo lubię wszelakie kluski kładzione. Pozdrawiam Reniuś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn że mąż wie co dobre:D miłego wieczoru :) buziaki:)

      Usuń
  7. Świetny pomysł aby urozmaicić domowy rosół, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam rosół , dość często gotuję ... najbardziej lubię z lanym ciastem :) ... a tak mi się przypomniało ; moja babcia gotowała barani z kołdunami ... to była dopiero arcydzieło :)

    miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kołduny już jadłam, ale rosołu baraniego jeszcze nie.
      pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  9. Ja lubię rosół z kluseczkami - a także z .... ziemniakami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe kluseczki :-) zjadłabym taki obiadek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie słyszałam nigdy o takich kluseczkach, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wątróbkę nawet lubię, ale o kluskach pierwsze słyszę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to Dorotko koniecznie wypróbuj bo to jest przepis dla tych lubiących:)

      Usuń
  13. ekstra! nigdy nie jadłam takich kluseczków. a te z wątróbki. genialny pomysł dla tych, którzy za nią nie do końca przepadają - może taka forma ich przekona :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może się przekonają, choć u mnie dziewczyny nie mogą- smak wątróbki jest mocno wyczuwalny

      Usuń
  14. oj to nie dla mnie.. rosół z lanym ciastem lub makaronem.. :D nic innego nie wchodzi u mnie w domu w grę :D
    Ale fajna propozycja dla chętnych!

    OdpowiedzUsuń
  15. Za wątróbką przepadam, więc i mi te szczególnie by smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ojej a to mnie zaskoczyłaś :D kluski wołowe z rosołkiem kurcze ciekawe czy mojemu podniebieniu by smakowało xd

    OdpowiedzUsuń
  17. Moje dzieci pochłonęłyby takie kluski z wielka ochotą, ale one uwielbiaja wątróbkę w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  18. Wątrobianych jeszcze nie jadłam klusek, ale wątróbkę lubię więc wszystko przede mną. Fajna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)