Tym razem postawiałam na drugie danie, a nie jak zazwyczaj na zupę krem patisonowy i powiem Wam, że wyszło pysznie, dlatego polecam :)
Zamiast patisonów można wykorzystać dostępne jeszcze cukinie, to ta sama rodzina i smakiem podobna.
Jeżeli nie lubicie pół twardych warzyw, to proponuje obgotować marchewkę
Składniki:
8 plasów schabu
8 plastrów ulubionej szynki
1/2 papryki czerwonej
8 kawałków patisona- resztę pokroić do sosu
8 kawałków sera koziego twardego
1 marchewka
natka pietruszki
8 łyżek majonezu
pieprz do smaku
Sos
patisony -1 cały i reszta z farszu
2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
1/2 szklanki kremówki 30 %
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Dodatkowo
maka do oprószenia
duża łyżka masła klarowanego
2 łyżki oleju
Mięso rozbijam dość cienko, zawsze przez folię spożywczą, smaruje majonezem i oprószam pieprzem.
Na każdy kawałek układam po plasterku szynki i po kawałku warzyw- marchewki i patisona, sera koziego
i natki pietruszki ( koniecznie!!)
Roladki zwijam, spinam i oprószam mąką.
Do rondelka wlewam pierwsze olej i gdy się lekko rozgrzeje dodaję masło i rozpuszczam.
Na rozgrzane masło wkładam roladki i obsmażam na rumiano.
Śmietana się zważy podczas gotowania,ale po uduszeniu wyciągam mięso ( usuwam szpilki) liść laurowy i ziele angielskie, a powstały sos blenduję na gładko.
Można jeszcze włożyć roladki do sosu, lub od razu podawać np z buraczkami:)
Smacznego:)
Jakie cudowne roladki! Świetny farsz, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
dzięki Madziu- farsz rzeczywiście dodawał smaku roladkom:)
Usuńlubię takie roladki:)
OdpowiedzUsuńmy też:)
UsuńRenatko rewelacyjne danie :-) lubię takie roladki, z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę Marzenki i dziękuje:)
UsuńBardzo mi się podoba Reniu Twój pomysł na smaczny sos. Patisony? Och, chyba by mi zasmakował :) Na samą myśl ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńKrysiu dziękuję:) a sos polecam, można dodać jeszcze kawałek sera koziego, świetnie podkręca smak:)
UsuńReniuś rewelacja, bardzo lubię wszelakie roladki, jutro też robię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzieki Eluniu:) ja roladki kocham, bo można do nich zapakować prawie wszystko i zawsze dobrze smakują:)
Usuńnormalnie nie mogę. Jakie pyszności. Nooo dlaczego tak daleko do Ciebie:(((
OdpowiedzUsuńKaziu nie wiem:( ale roladki polecam, bo pyszne były:)
UsuńNadzienie pierwsza klasa , to co lubię dużo warzyw. Bez sosu i wpadam do ciebie :-)
OdpowiedzUsuńMadziu u nas obowiązkowo z sosem i kluskami śląskimi:) ale dla Tobie mogę podać bez:)
UsuńReniu zjadłbym z przyjemnością :) Nie wpadłabym na to by zrobić sos z patisonów :)
OdpowiedzUsuńU mnie różne rzeczy trafiają tam gdzie sie ich nikt nie spodziewa:)
Usuńśliczne i smaczne
OdpowiedzUsuńdzieki:)
UsuńŚwietne są!!! Coś pysznego i cieszącego oko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
szczególnie dzieci lubią takie kolorowe dania i najważniejsze -zjadają warzywa:)
UsuńŚwietny przepis, muszę koniecznie spróbować ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, ze będzie Ci smakował:)
UsuńŚwietny pomysł, jak przyjdzie mi ochota na mięsiwo to niezawodnie wpadnę do Ciebie na roladkę
OdpowiedzUsuńzapraszam serdecznie:)
UsuńInspirujące danie, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńbardzo sie cieszę:) dziękuje i pozdrawiam:)
UsuńBardzo smakowicie wygląda! Aż zrobiłam się głodna :-)
OdpowiedzUsuńteż tak mam szczególnie jak przypomnę sobie ich smak:D
Usuń