Zrobiłam porcję i bardzo żałowałam, bo papryka jest przepyszna!!! nawet sos można wykorzystać razem z cebulę np świetnie się sprawdza w gulaszu.
Ja osobiście polecam, warto wypróbować przepis bo papryka w/g mnie jest rewelacyjna:)
1 1/2 kg papryki pomidorowej
1 1/2 łyżki soli
6 szt cebuli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu 10%
Paprykę dokładnie myje i kroję w ósemki, a cebulę kroję w pióra.
W dużym garnku łączę paprykę i cebulę, zasypuję solą i odstawiam na 2 godziny, aż warzywa puszczą sok.
Ocet i cukier zagotowuje i studzę.
Po dwóch godzinach wlewamy zimny ocet - dokładnie mieszamy i od razy mocno upycham w wyparzonych słoikach, zostawiam gdzieś około 2 cm wolej przestrzeni.
Papryka musi być bardzo mocno upchana tak, żeby nie było powietrza pomiędzy warzywami!!!
Jeżeli jednak pęcherzyki powietrza gdzieś nam sie pojawią to najlepiej włożyć do słoja rączkę łyżki stołowej.
Rozlewam pozostały sos, oczyszczam bardzo dokładnie słoiki, żeby nic nie dostało sie pod wieczka i zakręcam .
Pasteryzuje 15 minut, po czym wyciągam i odwracam słoje do góry dnem i pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Polecam!!
przepis dodaję do akcji
Pyszna papryka, na zimę do chleba, albo do obiadu, fajnie się wyciąga potem ze słoików :-)
OdpowiedzUsuńto fakt:)
UsuńZa papryka konserwową nie przepadam ale ta wydaje się inna . Może uda mi się chociaż kilka słoiczków zrobić:)
OdpowiedzUsuńKaziu ja też nie lubię konserwowej- ta to zupełnie co innego:)
UsuńRenia Ty pracusiu tylko wekujesz i wekujesz. :)
OdpowiedzUsuńi pomału mi bokiem już wychodzi:) ale to jest tak zawsze pod koniec sezonu:)
UsuńPaprykę ze słoiczka uwielbiam, a jak jest zrobiona w domu to już pełnia szczęścia. Przepis świetny Reniu. Czasami zdarza się, że zbyt ostrożnie podchodzimy do niektórych przepisów, ale jednak trzeba próbować, bo warto :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, nie byłabym sobą, żebym nie wypróbowała- uwielbiam takie nowinki:)
UsuńBardzo ciekawy przepis, takiej papryki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
ja też ją znam od niedawna :)
UsuńFajny pomysł na paprykę, inny niż zwykle, ale zapowiada się pysznie :D
OdpowiedzUsuńmnie smakuję, a marynowana w tradycyjny sposób już nie:)
UsuńLubię taką paprykę :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńja tez :)
Usuńuwielbiam przetwory :) Pozdrawiam i Zapraszam w moje rękodzielnicze progi :)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)
UsuńŚwietny przepis, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńmnie bardzo smakuje taka papryka:)
UsuńMuszę zrobić kilka takich słoiczków. Zachęcam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014. Dzisiaj już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńdziękuję i już dodałam:)
UsuńŚwietny pomysł, tak przyrządzona papryka musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńmnie smakuje, a marynowanej nie lubię:)
UsuńJa też bardzo lubię taką paprykę i chętnie sięgnęłabym chociaż po słoiczek :)
OdpowiedzUsuńja już sięgam:)
UsuńA miałam nic nie zaprawiać.
OdpowiedzUsuńja jeszcze tylko buraczki i koniec, choć nie wszystko nie mam jeszcze wystawione:)
UsuńWOLĘ NA OSTRO ,ALE Z CHĘCIĄ BYM KAWAŁEK SPRÓBOWAŁA
OdpowiedzUsuńpapryka jest ostrawa- jednak cebula i ocet robią swoje:)
UsuńŁał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda.Też powinienem trochę papryki na zimę zrobić.
OdpowiedzUsuńkilka słoiczków na pewno sie przyda:)
Usuńkolejny przepis ,ktory musze podeslac rodzica :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę, szczególnie świeżą, surową, ale w takiej sałatce tez na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń