Podałam z kaszą gryczaną, ale z pieczywem też jest bardzo dobre,a smakuje też i z ryżem
800g dojrzałych pomidorów
2 średnie marchewki
1 cukinia ( raczej większa)
1 duża cebula
1 kolba kukurydzy
1 papryka- może być pół na pół pomarańczowa i czerwona
2 duże ząbki czosnku
2-3 gałązki tymianku
kilka liści oregano
lubczyk
1 l wywaru warzywnego ( można zastąpić wodą i rosołkami)
sól pieprz do smaku
cukier do smaku
Dodatkowo
1 łyżka mąki ( nie koniecznie)
zielona pietruszka lub koperek
Kukurydzę wkładam do lekko osolonego wrzątku i gotuje 15 minut- studzę i odkrawam nasiona.
Pomidory sparzam, ściągam skórkę, pozbawiam nasion i kroję w kostkę.
Można również przetrzeć i dodać do gulaszu w postaci przecieru.
Marchewkę kroję w paseczki.
Młodą cukinie dość grubo obieram i skórkę kroję w paseczki tak jak marchewkę, jeżeli skórka jest twarda to obierzcie cieniutko i skórę lepiej wyrzucić.
Paprykę i cebulę kroję w kosteczkę ale można też w paseczki.
Czosnek kroję w cieniutkie plasterki.
Teraz na 2 łyżkach oleju szklę cebulę, dodaje marchewkę, paprykę oraz samą skórkę z cukinii.
Duszę przez 15 minut.
Gdy marchewka zmięknie dodaje czosnek, pomidory,cukinię, przyprawy, oraz zioła,zalewam wywarem i duszę kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodaje kukurydzę, doprawiam do smaku. i duszę około 10-15 minut, tak długo aż marchewka będzie miała odpowiednią miękkość
Jeżeli gulasz jest zbyt rzadki dodaję łyżkę mąki rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody lub wywaru.
Posypuje posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem
Smacznego!!
Jakże piękny kolor wyczarowałaś Reniu. Coś nowego. I również pysznego. Masz rację, teraz to chętniej dania bezmięsne się robi i je :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Krysiu:) niestety tylko mój mięsożerca narzeka:)
UsuńPyszny gulasz. Wegetariańskie bardzo lubię. Moje smaki, same dobre rzeczy dodałaś i te kolorki mniam
OdpowiedzUsuńnajlepsze jest to że można zmieniać warzywa jak sie chce, albo co sie ma:)
UsuńU mnie bez mięsa to mogą tylko być placki ziemniaczane. Buziole :)
OdpowiedzUsuńu mnie młoda nie chce placków ziemniaczanych:(
UsuńNie dość, że pyszny to jeszcze wspaniale podany :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńJaki wspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuńReniu, danie wygląda przecudnie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Beatko i również pozdrawiam:)
Usuńmmm! Jak ślicznie podany! palce lizać!
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane, je się oczyma, albo oczami - nigdy nie wiem :)
OdpowiedzUsuńobie są poprawne:) oczyma - l. pojedyncza, oczami l, mnoga:)
UsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńPyszny gulasz i rewelacyjny pomysł podania. Wyglada cudownie i pachnie aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń