Strony

6 lipca 2014

Olej o smaku cebulki

to idealny, o niepowtarzalnym smaku dodatek do sałatek i warzyw, a nawet marynat.
Oleje smakowe już są w sprzedaży, ale ja polecam ten przepis na domowy olej, tym bardziej że kilka kolejnych przepisów będzie go miało w swoim składzie.
Robi sie go w miarę szybko, ale trzeba wykorzystać w ciągu tygodnia.


Składniki:
 50 g zielonej cebulki
3/4 szklanki oleju ( u mnie Kujawski)
30 g masła

Cebulkę myje i starannie suszę- inaczej może nam pryskać olej.
Kroję dość drobno, ale to tylko dlatego, że łatwiej się ją miksuje:)
Cebulkę przekładam do garnuszka , zalewam olejem i duszę na małym ogniu przez około 5 minut.
Całość blenduje dość długo, aż powstanie w miarę jednolita masa.
Jeżeli mam trudności z rozdrobnieniem cebulki można ponownie całość zagotować.
Do jeszcze ciepłego oleju dodaje masło i miksuje do jego rozpuszczenia.
Olej przecedzam przez ręcznik kuchenny ( dość trudne) lub przez kilka razy złożoną gazę - tutaj jednak może nie być to dość skuteczne.

Moje uwagi:

 -dodanie masła nie jest konieczne i można spokojnie ominąć ten proces, ale z masłem zdecydowanie lepiej smakuje:)
-przecedzanie nie jest też konieczne, a olej trochę różni się tylko wyglądem

10 komentarzy:

  1. Faktycznie,dobre są takie oleje smakowe.Ostatnio robię różne octy m.in. truskawkowy.Muszę wypróbować takie oleje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o occie truskawkowym już słyszałam, ale nie miałam odwagi go wypróbować- poczekam na Twoją opinię i zastosowanie:)

      Usuń
  2. ciekawy olej , a ocet truskawkowy robiła Katak i bardzo chwali :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będę musiał poczytać, zanim są jeszcze truskawki:)

      Usuń
  3. Fajny olej,moja mama by się nim zajadała z chlebem. Ciekawie to wymyśliłas

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu z chlebkiem sama wypróbowałam i jest pyszny!! polecam:)

      Usuń
  4. Super pomysł! Zapisuję pomysł do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł i jaki smakowity !

    OdpowiedzUsuń
  6. co miałaś na myśli pisząc zielona cebulka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zieloną część cebuli inaczej szczypior, natkę- to zielone co widać na zdjęciu, o:)

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)