to idealny, o niepowtarzalnym smaku dodatek do sałatek i warzyw, a nawet marynat.
Oleje smakowe już są w sprzedaży, ale ja polecam ten przepis na domowy olej, tym bardziej że kilka kolejnych przepisów będzie go miało w swoim składzie.
Robi sie go w miarę szybko, ale trzeba wykorzystać w ciągu tygodnia.
Składniki:
50 g zielonej cebulki
3/4 szklanki oleju ( u mnie Kujawski)
30 g masła
Cebulkę myje i starannie suszę- inaczej może nam pryskać olej.
Kroję dość drobno, ale to tylko dlatego, że łatwiej się ją miksuje:)
Cebulkę przekładam do garnuszka , zalewam olejem i duszę na małym ogniu przez około 5 minut.
Całość blenduje dość długo, aż powstanie w miarę jednolita masa.
Jeżeli mam trudności z rozdrobnieniem cebulki można ponownie całość zagotować.
Do jeszcze ciepłego oleju dodaje masło i miksuje do jego rozpuszczenia.
Olej przecedzam przez ręcznik kuchenny ( dość trudne) lub przez kilka razy złożoną gazę - tutaj jednak może nie być to dość skuteczne.
Moje uwagi:
-dodanie masła nie jest konieczne i można spokojnie ominąć ten proces, ale z masłem zdecydowanie lepiej smakuje:)
-przecedzanie nie jest też konieczne, a olej trochę różni się tylko wyglądem
Faktycznie,dobre są takie oleje smakowe.Ostatnio robię różne octy m.in. truskawkowy.Muszę wypróbować takie oleje.
OdpowiedzUsuńo occie truskawkowym już słyszałam, ale nie miałam odwagi go wypróbować- poczekam na Twoją opinię i zastosowanie:)
Usuńciekawy olej , a ocet truskawkowy robiła Katak i bardzo chwali :)
OdpowiedzUsuńbędę musiał poczytać, zanim są jeszcze truskawki:)
UsuńFajny olej,moja mama by się nim zajadała z chlebem. Ciekawie to wymyśliłas
OdpowiedzUsuńMadziu z chlebkiem sama wypróbowałam i jest pyszny!! polecam:)
UsuńSuper pomysł! Zapisuję pomysł do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł i jaki smakowity !
OdpowiedzUsuńco miałaś na myśli pisząc zielona cebulka?
OdpowiedzUsuńzieloną część cebuli inaczej szczypior, natkę- to zielone co widać na zdjęciu, o:)
Usuń