Jest to ciasto na bazie kisielu i oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo chętnie wykorzystuję go w mojej kuchni:)
Dodatek oleju sprawia też, że ciacho dłużej jest wilgotne.
Przepis na dużą tortownicę ( 27 cm średnicy)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kisielu truskawkowego ( proszek)
6 dużych jaj
1/2 szklanki cukru1 szklanka oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki ( kopiatej) proszku do pieczenia
Masa:
600g truskawek
4 kopiate łyżki cukru
1/2 szklanki wrzącej wody
2 galaretki
1 biała czekolada
1 szklanka kremówki ( u mnie 36%)
Dodatkowo
1/2 szklanki kremówki
fix do śmietany ( nie koniecznie, ale śmietana lepiej trzyma kształt)
kilka truskawek do przyozdobienia
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Żółtka ucieram z cukrem tak długo aż zbieleją, a cukier się rozpuści, dodaje na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kisiel i olej- ucieram do połączenia się składników.
Na końcu dodaje białka i delikatnie ręcznie mieszam.
Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno i nie smaruje boków)
Ciasto piecze się około 50- 60 minut do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni.
Upieczone ciasto odstawiam do całkowitego wystudzenia i zdejmuje papier.
Masa:
Nad kąpielą wodną rozpuszczam białą czekoladę, studzę.
Truskawki myje, odrywam szypułki i miksuje.
W wrzątku rozpuszczam obie galaretki i studzię.
Śmietanę ubijam i pod koniec dodaje białą czekoladę.
Truskawki miksuje z cukrem, dodaje galaretki i na końcu bitą śmietaną- wszystko delikatnie mieszam.
Zimne ciasto przekrawam na pół, jeden blat przekładam z powrotem do tortownicy wylewam połowę masy i wkładam do lodówki i zostawiam do lekkiego stężenia ( chodzi o to by było można położyć drugi blat, a pozostała masa nie stężeje)
Gdy masa stężeje delikatnie przykrywam drugim betem i wylewam pozostała masą.
Ciasto się lekko skurczyło, ale dzięki temu masa okryła też boki tortu:)
Ciasto wkładam ponownie do lodówki i odstawiam do całkowitego stężenia na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Górę udekorowałam śmietaną ubitą z fiksem i truskawkami:)
Smacznego:)
Kochani zalewa mnie fala spamów- codziennie kasuje ich kilkanaście na każdym z blogów, dlatego włączyłam moderowanie komentarzy.
Mam nadzieję, że mnie zrozumiecie i będzie to dla Was większy problem,
Buziaki dla Was wszystkich i życzę udanego weekendu
Mniam, zjadłabym z prawdziwą przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńpolecam, bo jest pyszny:)
Usuńpoproszę kawałek, prezentuje się wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo, częstuj się:)
UsuńMoim zdaniem kolor ma śliczny :)
OdpowiedzUsuńja nie mówię że ma zły, tylko myślałam że będzie bardziej różowy:)
UsuńJeszcze mi się truskawki nie znudziły, więc Reniu, poproszę o kawałek tego pysznego tortu :)
OdpowiedzUsuńKrysiu częstuj sie, bardzo proszę:) mnie sie truskawki też jeszcze nie znudziły i chyba nigdy ie znudzą, dlatego jemy je i zaprawiam na okrągło:)
UsuńŁAŁ - ROBI WRAŻENIE !!!!
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńwygląda bardzo efektownie :) kuszący torcik :)
OdpowiedzUsuńWspaniały i taki pysznie truskawkowy! Mniam! :) Zapisuję, wykorzystam na pewno ;)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
bardzo sie cieszę:) daj znać jakwyszedł
UsuńRenatko wygląda powalająco :). Kocham, kocham te truskawkowe kolorki :). U mnie narazie tylko trufle truskawkowe :)...Ale mam ochotę na coś podobnego do Twojej wersji :)
OdpowiedzUsuńWitaj:) Trufelki widziałam i tę bardzo podobał mi się przepis:)
UsuńLeciutki ,truskawkowy puszek.
OdpowiedzUsuńoj tak:)
Usuńależ piękny :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńJestem pod ogromnym wrażeniem - wygląda wspaniale <3
OdpowiedzUsuńhttp://wenus-lifestyle.pl/2014/06/piwna-plukanka-do-wlosow/
domowe lody - prosty przepis
dzięki:)
UsuńRenato Renato ja siedzę o suchym p....a Ty masz takie pyszności. Nie bawię się z Tobą :( pozdrawiam Reniuś :***
OdpowiedzUsuńElus w tej chwili nie mam już ani kawałka:(
Usuńbuziaki:)
Jest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! poproszę od razu dwa kawałki ;)
OdpowiedzUsuńa proszę bardzo:)
UsuńJaki piękny torcik pachnie latem i truskawkami, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ten tort! Brawo Renatko, pyszności :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
dziękuję Wam bardzo:)
OdpowiedzUsuń