Sezon na truskawki - te nasze, właśnie się rozpoczął i dlatego proponuję dzisiaj przepyszny syrop z rabarbaru i truskawek.
Syrop można rozcieńczyć z wodą gazowaną lub nie:) i mamy pyszną lemoniadę na upalne dni.
Jak wiadomo truskawki i rabarbar tracą kolor i przetwory trzymamy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ja wykorzystuję syrop w ciągu wakacji- jak długo można go przechowywać- nie wiem, nigdy nie udało mi się zachować choć jedną butelkę :) Polecam !!
Uwaga!! paciajki po odsączeniu syropu nie wyrzucamy- co z nim zrobić podpowiem na końcu postu:)
szklanka 250 ml
Składniki:
1 kg rabarbaru
500g truskawek
3 szklanki wody
600 g cukru
sok z cytryny
Rabarbar kroję na 1 cm kawałki- nie obieram!!
Truskawki myję i usuwam szypułki- kroję na 4 części.
Wodę zagotowuję z cukrem i dodaję owoce.
Gotuję , często mieszając przez 25 minut.
Pod koniec dodaję sok z cytryny i gotuję jakieś 2-3 minuty
Całość przelewam na sito i odstawiam do ocieknięcia.
Po osączeniu zagotowuję ponownie i przelewam do wygotowanych butelek, dokładnie zakręcam.
Pasteryzuję przez 20 minut i obracam do góry dnem.
Zostanie nam dość dużo odpadu, z którego pozostałej możemy przygotować mus.
Możemy wykorzystać go do gofrów, deserów, ciast - to już należy do Was.
Wystarczy zmiksować papkę blenderem i dodać jeszcze 200g cukru, ale fix czy cukier żelujący.
Ja dodaję zwykły cukier- mus jest lekko płynny, tak jak miód
Zależy jak gęsty będziecie chcieli otrzymać lub jak bardzo jest syrop odcedzony.
Smacznego:)
Reniu bardzo fajna propozycja. Szczególnie z rabarbarem, bo nigdy nie przetwarzałam.
OdpowiedzUsuńKaziu ja też robię mało przetworów z rabarbarem i staram się je szybko zużyć, a jest to dość łatwe w upały:)
Usuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńDoskonały napój. Świetne połączenie kwaskowego rabarbaru ze słodyczą truskawek. Reniu, strzał w 10!
OdpowiedzUsuńKrysiu w/g mojej rodzinki tak jest :) przygotowany napój natychmiast znika:)
UsuńMniam, prześliczny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńPyszny do wody mineralnej latem :))
OdpowiedzUsuńSmaczny i orzeźwiający wyjdzie z tego napój.
OdpowiedzUsuńGulasz był wyśmienity i widzę że zaś gdzieś w eter poleciał mój komentarz - a przepis na syropek zabieram podzielam opinie Christophera - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńMarii bardzo sie cieszę:) syrop powinien też Ci smakować:) mam nadzieję:))
Usuńi kostki lodu.... lato:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek, bardzo lubię połączenie rabarbaru z truskawką. A więc proszę porcję dla mnie :)) Pozdrawiam miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńA czy samo odwrócenie do góry dnem gorących przetworów nie sprawi, iż się szczelnie zamkną?
OdpowiedzUsuńMagda
owszem sprawi, ale ja lubię na zimne dmuchać i tylko konfitur nie pasteryzuję:) dzięki temu nic mi się nie psuje:)
Usuńpo prostu mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Reniu cudowne połączenie, muszę skosztować. Jutro będę robić mam składniki :)
OdpowiedzUsuńpozdrowionka
Bardzo sie cieszę Tereniu:) i czekam na opinię:)
UsuńSamo zdrowie, pysznie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńOj, tak:) znika bardzo szybko:)
UsuńPiękny ma kolor!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie rabarbaru i truskawek, syrop warto zrobić, by dłużej się nim cieszyć :) Doskonały pomysł na wykorzystanie owoców :)
OdpowiedzUsuńdokładnie:) miejmy tylko nadzieję, że będą truskawki:)
UsuńJaki fajny syrop! Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńNaleśniki z takim musem to bajka
Ja zwykle gotuję kompot rabarbarowo-truskawkowy, ale ten syrop to jeszcze fajniejsza sprawa.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić, bo wygląda ślicznie.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny, uwielbiam rabarbar i truskawki sama bym wypiła.
OdpowiedzUsuńsmakowicie
OdpowiedzUsuńwow super przepis.Dziś postaram się to zrobić produkty mam ;) napiszę jak mi wyszło ;) mniam już mam ocotę na makaronik z musem trusk.-rabarbarowym ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:)czekam na opinię:)
UsuńPani Renato-syropek -kwintesencja lata przepyszny ;) a mus z łazankami - paluchy lizać zrobiłam wczoraj, oczywiście muszę powtórzyć bo mało się zostało. Dziękuję za super inspiracje. Pozdrawiam cieplutko
Usuńteż tak mam- zawsze jest go za mało:) bardzo się cieszę, że zasmakował i dziękuję za komentarz:)
Usuńpozdrawiam serdecznie:)