Strony

30 kwietnia 2014

Sernik Rosa

Następny klasyczny przepis, wypróbowany i znany przez wielu - sernik jest  pyszny, lekki i puszysty.
Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, które po upieczeniu tworzą się na bezie.




Składniki:
1 margaryna ( u mnie zawsze palma)
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
3/4 szklanki cukru
3 całe duże lub 4 małe jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny

beza
3 białka
1/2 szklanki cukru

Ciasto:
Margarynę rozpuszczam, lekko studzę i wlewam do reszty składników- szybko wyrabiam.
Gdy ciasto będzie gładkie wykładam na wysmarowaną blaszkę- dół i boki.

Masa:

Jajka, cukier, cukier waniliowy, budyń i olej miksuję i gdy składniki się połączą dodaje po łyżce sera.
Na końcu dodaję letnie mleko i sok z cytryny.
Masę wylewam na ciasto- uwaga jest bardzo płynne.

Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.

Białka ubijam na sztywno z szczyptą soli dodaje cukier i ubijam razem aż cukier się rozpuści.
Po 45 minutach wykładam na gorące ciasto i piekę kolejne 18-20 minut.

Upieczone ciasto wyjmuje i studzę
Smacznego!!
Kochani, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i życzę udanego majowego wypoczynku:)


44 komentarze:

  1. Rosa pięknie Ci się udała!kolejny sernik od Ciebie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj Aguś- tylko ostrzegam, ciasto mocno wciąga:)

      Usuń
    2. czym go ozdobiłaś?

      Usuń
    3. niczym:) kropelki robią się same na bezie podczas pieczenia:)

      Usuń
    4. dziękuje spróbuje go zrobić chociaż boję się że troche mi nie wyjdzie

      Usuń
    5. wyjdzie na pewno:) może nie zrobi się od razu rosa, ale smakował będzie na pewno:)

      Usuń
  2. Reniu, tak ślicznie ozdobiony sernik kropelkami rosy tylko podnosi jego walory wizualne. I tak patrząc na niego od razu mam ochotę na taką porcję pysznego sernika. Bo ja po prostu uwielbiam senniki :)
    Pozdrawiam Ciebie również i życzę ciepłego, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Krysiu i udanej majówki Ci życzę:)

      Usuń
  3. Fantastyczny przepis. Serniczek jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie wygląda:) pewnie też tak samo smakuje :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) a sernik jest przepyszny, polecam:)

      Usuń
  5. Rosa jak prawdziwa, serniczek mega pysznie wygląda, taki delikatny. Pozdrawiam majowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki właśnie jest- lekki, wilgotny i puszysty:)
      również życzę udanej majówki:)

      Usuń
  6. Przepiękny serniczek , poczęstowała bym się kawałkiem :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takim wirtualnym to dość trudne, ale proszę częstuj się:)

      Usuń
  7. Piękna rosa :) Pamiętam swoją pierwszą...najładniejsza była jak ciasto się kończyło. :)
    Nie forsuj się Renia aż tak bardzo buziole :**

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie dość że najładniejsza to jeszcze najsmaczniejsza:)
      Eluś ja jestem jak koń z klapkami:))

      Usuń
  8. Uwielbiam serniki czasami za nimi tęsknię.Pozdrawiam majowo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rosa idealna! :D
    A o serniku już nie wspomnę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) dla nas sernik też jest idealny:)

      Usuń
  10. Cudowny ,i te kropelki rosy takie piękne .Uwielbiam ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna rosa ! gdy byłam dzieckiem mama często go piekła a ostatnio jakoś o nim zapomniałyśmy :")

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często jest tak, że te stare przepisy zapominamy, a w/g mnie są najlepsze:)

      Usuń
  12. Słyszałam wiele o tym serniku, ale nigdy nie miałam odwagi zrobić sama. Może to już czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sernik polecam, choć wiem że pierwszy raz można sie wystraszyć:) sernik jest płynny:)

      Usuń
  13. Cudny sernik, bardzo dopracowany, jak będę piec, to na pewno skorzystam z twojego przepisu : )

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam go! Jest taki elegancki i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jakiego rozmiaru formy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj:) blacha ma 21x37 cm- mierzyłam dno blaszki:)

      Usuń
  16. To naprawdę najpyszniejszy sternika jaki jadłam a może to również potwierdzić moja rodzinną:-) Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował:)
      dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  17. Czy piekła Pani w termoobiegu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, grzałki góra/ dół, alez bez termoobiegu :)

      Usuń
  18. Witam. Mam moze trochę nie typowe pytanie. Ale czy do masy serowej można dodać czekolade w platkach( taka do dekoracji) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam płatków w wypiekach, ale podejrzewam, że będą za ciężkie i spadną na dół- masa jest na początku bardzo wodnista:)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  19. Witam, jaka wielkosc blachy/

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)