Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, które po upieczeniu tworzą się na bezie.
Składniki:
1 margaryna ( u mnie zawsze palma)
3 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera w wiaderku
3/4 szklanki cukru
3 całe duże lub 4 małe jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
beza
3 białka
1/2 szklanki cukru
Ciasto:
Margarynę rozpuszczam, lekko studzę i wlewam do reszty składników- szybko wyrabiam.
Gdy ciasto będzie gładkie wykładam na wysmarowaną blaszkę- dół i boki.
Masa:
Jajka, cukier, cukier waniliowy, budyń i olej miksuję i gdy składniki się połączą dodaje po łyżce sera.
Na końcu dodaję letnie mleko i sok z cytryny.
Masę wylewam na ciasto- uwaga jest bardzo płynne.
Pieczemy ciasto w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.
Białka ubijam na sztywno z szczyptą soli dodaje cukier i ubijam razem aż cukier się rozpuści.
Po 45 minutach wykładam na gorące ciasto i piekę kolejne 18-20 minut.
Upieczone ciasto wyjmuje i studzę
Smacznego!!
Kochani, bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i życzę udanego majowego wypoczynku:)
Rosa pięknie Ci się udała!kolejny sernik od Ciebie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj Aguś- tylko ostrzegam, ciasto mocno wciąga:)
Usuńczym go ozdobiłaś?
Usuńniczym:) kropelki robią się same na bezie podczas pieczenia:)
Usuńdziękuje spróbuje go zrobić chociaż boję się że troche mi nie wyjdzie
Usuńwyjdzie na pewno:) może nie zrobi się od razu rosa, ale smakował będzie na pewno:)
UsuńReniu, tak ślicznie ozdobiony sernik kropelkami rosy tylko podnosi jego walory wizualne. I tak patrząc na niego od razu mam ochotę na taką porcję pysznego sernika. Bo ja po prostu uwielbiam senniki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ciebie również i życzę ciepłego, miłego weekendu :)
dziękuję Krysiu i udanej majówki Ci życzę:)
UsuńFantastyczny przepis. Serniczek jak marzenie!
OdpowiedzUsuńoj tak, marzenie mojego M -uwielbia go:)
Usuńcudownie wygląda:) pewnie też tak samo smakuje :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:) a sernik jest przepyszny, polecam:)
UsuńRosa jak prawdziwa, serniczek mega pysznie wygląda, taki delikatny. Pozdrawiam majowo :-)
OdpowiedzUsuńtaki właśnie jest- lekki, wilgotny i puszysty:)
Usuńrównież życzę udanej majówki:)
Przepiękny serniczek , poczęstowała bym się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Takim wirtualnym to dość trudne, ale proszę częstuj się:)
UsuńPiękna rosa :) Pamiętam swoją pierwszą...najładniejsza była jak ciasto się kończyło. :)
OdpowiedzUsuńNie forsuj się Renia aż tak bardzo buziole :**
Tak, nie dość że najładniejsza to jeszcze najsmaczniejsza:)
UsuńEluś ja jestem jak koń z klapkami:))
Uwielbiam serniki czasami za nimi tęsknię.Pozdrawiam majowo.
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam:)
UsuńRosa idealna! :D
OdpowiedzUsuńA o serniku już nie wspomnę <3
dzięki:) dla nas sernik też jest idealny:)
UsuńCudowny ,i te kropelki rosy takie piękne .Uwielbiam ten serniczek
OdpowiedzUsuńmy też bardzo lubimy:)
UsuńPiękna rosa ! gdy byłam dzieckiem mama często go piekła a ostatnio jakoś o nim zapomniałyśmy :")
OdpowiedzUsuńCzęsto jest tak, że te stare przepisy zapominamy, a w/g mnie są najlepsze:)
UsuńSłyszałam wiele o tym serniku, ale nigdy nie miałam odwagi zrobić sama. Może to już czas.
OdpowiedzUsuńJa sernik polecam, choć wiem że pierwszy raz można sie wystraszyć:) sernik jest płynny:)
UsuńCudny sernik, bardzo dopracowany, jak będę piec, to na pewno skorzystam z twojego przepisu : )
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i czekam na opinie:)
UsuńUwielbiam go! Jest taki elegancki i pyszny :)
OdpowiedzUsuńjakiego rozmiaru formy użyłaś?
OdpowiedzUsuńwitaj:) blacha ma 21x37 cm- mierzyłam dno blaszki:)
Usuńnajlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo naprawdę najpyszniejszy sternika jaki jadłam a może to również potwierdzić moja rodzinną:-) Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował:)
Usuńdziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie:)
Czy piekła Pani w termoobiegu? :)
OdpowiedzUsuńnie, grzałki góra/ dół, alez bez termoobiegu :)
UsuńSernik Pierwsza Klasa.
OdpowiedzUsuńteż tak myślę:D
UsuńWitam. Mam moze trochę nie typowe pytanie. Ale czy do masy serowej można dodać czekolade w platkach( taka do dekoracji) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam płatków w wypiekach, ale podejrzewam, że będą za ciężkie i spadną na dół- masa jest na początku bardzo wodnista:)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Witam, jaka wielkosc blachy/
OdpowiedzUsuńWitam:)
Usuńblacha 24x 36 cm
pozdrawiam