Babka jest bardzo łatwa i smaczna, choć można ją jeszcze wzbogacić o rodzynki ( 50g)i migdały (30-40 g)
Ja jednak podaję przepis podstawowy.
składniki:
500g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła lub palmy
4 duże- 6 małych jaj
250g cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka mleka ( 250ml)
dodatkowo
2-3 łyżeczki kakao
2 łyżki mleka
cukier puder do posypania.
Oddzielam żółtka od białek- białka ubijam na sztywno ze szczypta soli i dzielę na dwie części.
Mąkę przesiewam z proszkiem przez sito.
Miękkie masło ucieram na puszysto, dodaję kolejno po jednym żółtku, cukier puder i waniliowy, sok z cytryny.
Stopniowo i na przemian dodaję mąkę i letnie mleko.
Masę dzielę na dwie części do jednej dodaję kakao rozpuszczone w w 2 łyżkach mleka.
Do obu części dodaję białka i delikatnie mieszam szpatułką.
Ciasto białe przelewam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Na górę wylewam ciemne ciasto- można lekko przeciągnąć patyczkiem, żeby zrobił nam się ładny wzorek:)
Ważne!! ciasto wylewam do 2/3 wysokości formy- ciasto mocno rośnie
Z tych proporcji u mnie wychodzi jedna większa babka widoczna na zdjęciach i jedna mniejsza ( niestety nie dotrwała do zdjęć:)
Babka piecze się w temperaturze około 160-170 stopni przez 45-60 minut do suchego patyczka, a czas zależy od wielkości formy
Gotową babkę można polać polewą, nam jednak najbardziej smakuje zwykła posypana cukrem pudrem z wanilią
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie miłe komentarze:)
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę udanego wypoczynku:)
Śliczna:)a ja nie mam foremki na babki,buuu
OdpowiedzUsuńAga ja często piekę ją też w zwykłej keksówce:)
UsuńRenia...nie lubię tych co pieką takie śliczne babki :)))
OdpowiedzUsuńŚliczna ta Twoja babeczka :)
Eluś to nie ja- ona sama taka wyrasta:)
UsuńPiękna baba Ci się upiekła. I taka dwukolorowa. Oj, zjadłabym teraz, zaraz :)
OdpowiedzUsuńKrysiu nic z tego poszła cała i musiałam upiec następną:)
UsuńBabka na Wielkanoc to podstawa:) Podoba mi się Twoja wersja dwukolorowa.
OdpowiedzUsuńcieszę się i polecam:)
Usuńbabeczka bardzo ładna, ja robię 3 kolorową tzw. tulipan :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)))) Pozdrawiam i Miłego weekendu :)
ja też:) ale piekę w keksówce:)
Usuńrównież życzę udanego wypoczynku
Wow. wygląda naprawdę rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńZapraszam także do mnie na wielkanocną babkę ;) http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/
dziękuję:)
Usuńudała się, piękna wyszła:)
OdpowiedzUsuńTak, to mój wypróbowany przepis i zawsze się udaje:)
UsuńKlasyczny wypiek, ale jaki piękny! Cudnie wygląda ta babka :)
OdpowiedzUsuńKlasyki są najlepsze:)
UsuńW sobotę robiłam podobną i już wspomnienie po niej zostało. Twoja też na pewno szybko się rozeszła. :-)
OdpowiedzUsuńMadziu w niedziele już nie było śladu:)
UsuńPysznościowa.
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka :) bardzo lubimy takie wypieki!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń