Nam smakowało a Wy osądźcie sami:)
Wykorzystywałam tortownicę o średnicy 21 cm- ciasto lekko rośnie i nie może być wypełniona blaszka po brzegi
Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
30 g drożdży
łyżka oleju
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka suszonego czosnku
Farsz:
1/2 czerwonej papryki
1 mała cukinia
1/2 cebuli ( u mnie czerwona)
1/2 brokuła
1/2 szklanki śmietany
4 jajka
1 łyżeczka przyprawy gyros
1 łyżeczka suszonego czosnku
5 łyżek startego sera pleśniowego gorgonzola
ew sól i pieprz do smaku
Ciasto:
Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i wodzie, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce- tyle by drożdże ruszyły.
Do mąki dodaję przyprawy, olej i drożdże- dokładnie wyrabiam ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki, obsypuję mąka i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkuję na grubość 0,5- 0,7 cm i przekładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Wykładam na dół i boki blaszki.
Farsz:
Paprykę kroje w kostkę i duszę na oleju, aż papryka lekko zmięknie i straci nie co surowy smak.
Połowę cukinii ścieram na tarce na dużych oczka i odsączam z płynu, dodaję do papryki i chwilę razem duszę.Studzę i dodaję przyprawy
Cebulę kroję w krążki, można w pióra i podsmażam na oleju- odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Brokuł obgotowuję w lekko osolonej wodzie przez 6 minut i studzę.
Warzywa łączę i dodaję przyprawy.
Śmietanę i jajka dokładnie ubijam mikserem, wlewam do warzyw i mieszam.
Drugą połówkę cukinii kroję na plasterki i podsmażam chwilkę- tylko żeby zmiękła i dała się zwijać w ruloniki ( nie jest to konieczne i można całą cukinię zetrzeć na tarce)
Masę śmietanową warzywną przelewam na ciasto.
Układam brokuła, zwiniętą cukinię i cebulę.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 185 st C na 50-55 minut.
Masa ma być ścięta, ale nie twarda.
Quiche wyciągam z piekarnika i zostawiam na 10 minut- po tym czasie można już usunąć blaszkę i kroić.
Smacznego:)
całość musi być znakomita!
OdpowiedzUsuńtak:) wszyscy wcinali aż miło było popatrzeć:)
Usuńwygląda pysznie, dla mnie rewelacja, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę Justynko:) daj znać jak wyszło:)
UsuńSzkoda, że mam zaplanowany obiad, bo chętnie zjadłabym coś tak pysznego. Reniu, zrobiłaś tak zachęcająco, bo kolorowo. Pewnie domownicy rzucili się na Twój quiche. Wcale im się nie dziwię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu:) zjedli ze smakiem, mała nawet zaglądała za repetą:)
UsuńDawno nie robiłam quicha-Twój pyszny!!!
OdpowiedzUsuńdzięki Aguś:)
UsuńŚliczne,kolorowe,apetyczne.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA sobie dogadzamy, pięknie kolorowo i apetycznie :) buziole
OdpowiedzUsuńNo cóż, czasem trzeba:) buziaki:)
Usuńooo.. i like it! Baaardzo dobre połączenie smaków-eksperymenty są fajne! To się liczy-pomysł, smak, a nie tradycyjnosc.. :)
OdpowiedzUsuńJa tam nie mam nic przeciw tradycyjnym smakom i przepisom- tylko uwielbiam je zmieniać:))
Usuńaż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńLubię takie dania:) Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńJejuuuuuuuuu.... muszę takiego zrobić w weekend, no po prostu muszę, bo wygląda cudownie... język mi właśnie zawisł do pasa.
OdpowiedzUsuń:) i daj koniecznie znać:)
UsuńMoje smaki, fajnie kolorowo i dużo warzyw. Fajny pomysł z ciastem drożdżowym :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Madziu- dla nas zdecydowanie ciasto drożdżowe jest lepsze od kruchego:)
UsuńPrawdziwa pyszota ,z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńTwój quiche wygląda wspaniale. Mam składniki i chyba jutro wykonam:)
OdpowiedzUsuńPiękne kolorki ! częstuję się, ponieważ to zdecydowanie moje smaki :D
OdpowiedzUsuńApetycznie to wygląda i kolorowo :)
OdpowiedzUsuń