Składniki:
szklanka mleka
szklanka płatków ryżowych
3/4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 banany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
szczypta soli
łyżeczka octu
Dodatkowo:
cukier puder
dżem ( u mnie wiśniowy)
Mieszam mleko z płatkami ryżowymi i odstawiam na 30 minut ( minimum)
Jajka rozbijam i rozdzielam- żółtka daję bezpośrednio do ciasta, a białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Po 30 minutach dodaję resztę składników i tyle mąki żeby ciasto nie było za rzadkie.
Na samym końcu dodaję pianę z białek i bardzo delikatnie mieszam.
Banany obieram ze skórki, odkrawam oba końce i dzielę na trzy części, a każdą część jeszcze na pół tym razem wzdłuż
Banany wkładam pojedynczo do ciasta obtaczam i nakładam na patelnie formując łyżką racuszki.
Najlepiej nabierać porcję z bananem łyżką i dodatkowo lekko przykryć ciastem na górze.
Smażę na bardzo małym ogniu do zrumienienia.
Racuszki odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy posypane cukrem pudrem z odrobiną dżemu
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę smacznego!!
świetne na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńTo ja jednego porywam, pysznie wyglądają. Dawno nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Madziu:) były pyszne:)
UsuńWłaśnie teraz, na podwieczorek chętnie zjadłabym choćby jeden taki racuszek do herbaty. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru Krysiu i dziękuję że zajrzałaś:)
UsuńJa poproszę na obiad, racuszki wyszły Ci rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńTo ja na kolację poproszę kilka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Uwielbiam racuchy :) przypominają mi dzieciństwo , pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarze:) racuszki były bardzo dobre i mało słodkie.
OdpowiedzUsuńJoasiu u mnie też jadało się zawsze dużo placuszków wszelkiego rodzaju:)
pyszne racuszki :) bardzo takie lubimy!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńSuper racuszki i z bananami :)
OdpowiedzUsuń