Jeżeli lubicie te klimaty to zróbcie większą porcję, bo zanim się obejrzałam słoik o pojemności 3/4 litra był pusty.
M tylko chodził i wietrzył lodówkę:)
Składniki:)
5 płatów matjasa
2 jajka
mały słoiczek kremu chrzanowego łagodnego
łyżka zielonej pietruszki
2 łyżki majonezu
pieprz mielony do smaku
Matjasy moczę przez całą noc, można też moczyć przez minimum 3 godziny ale bardzo często zmieniając wodę.
Jajka gotuję na twardo i oddzielam żółtka od białek.
Żółtka rozcieram z majonezem, a białka kroję w bardzo drobną kosteczkę.
Krem chrzanowy łączę z majonezem i żółtkami, dodaję białko i posiekaną pietruszkę.
Matjasy kroję na centymetrowe paseczki i mieszam z kremem.
Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc
Smacznego:)
mmm uwielbiam sledzie ,ale mi smaka narobiłas ;p
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam śledzie w każdej postaci, ale nie lubię ich moczyć i czekać. W związku z tym idę na łatwiznę i na pyszne śledzie chodzę do mojego Taty.
OdpowiedzUsuńReniu, chętnie wpadałabym do Ciebie na tego śledzia. Aż mi ślinka cieknie.... :)))
Krysiu zapraszam:) ja niestety muszę sobie sama robić, ba u nas się jadało tylko w śmietanie z jabłkiem i muszę przyznać, że choć lubię to mi się przejadł:)
Usuńtakie śledzie to ja lubię:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOk...Wy sobie jedzcie, a ja będę tylko patrzeć :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakim śledzikiem nie pogardzę :) pycha!
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńAle trafiłaś uwielbiam śledzie :)
OdpowiedzUsuńJoasiu mój M też:)
UsuńJak nuta chrzanowa to ja biorę śledzia w ciemno ha ha :-)
OdpowiedzUsuńMadziu polecam, bo są bardzo dobre:)
Usuńw takiej odsłonie to jeszcze śledzi nie jadłam muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że Ci zasmakuje:)
Usuń