Zupę można ugotować od podstaw lub tak jak ja wykorzystać rosół z poprzedniego dnia.
Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na zimne jesienne lub zimowe dni.
Składniki:
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
kawałek pora lub cebula
3 ząbki czosnku
liść laurowy
3 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
szczypta chili
natka pietruszki
1 duży ( 100g) serek topiony o neutralnym smaku.
1 -2 łyżki musztardy
Jeżeli używam cebuli to opalam ją nad palnikiem gazowym lub z resztą warzyw opiekam w piekarniku.
Mięso, warzywa i przyprawy zalewam 2 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu około 2 godzin, lub w szybkowarze 15 minut.
Odcedzam.
Mięso oddzielam od kości, rozdrabniam i razem z zupą, serkiem miksuję blenderem na gładki krem.
Doprawiam do smaku musztardą, posypuję posiekaną zieloną pietruszką i podaję z grzankami.
Nie trzeba dodawać serka- można go zupełnie ominąć lub zastąpić śmietaną
Smacznego!!
Zupy - kremy są delikatne. Kiedy podamy do nich, jak proponujesz grzanki to już pełnia smaku. Pyszne z kurczaczkiem :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, takiej zupy jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJustynko wypróbuj- można wykorzystać resztki rosołu i pojeść bo jest bardzo treściwa
UsuńJak już wspominałam...kocham każdą zupę krem, są smaczne, efektowne wręcz szlachetne.
OdpowiedzUsuńpięknie to napisałaś :)
UsuńJestem faktycznie ciekawy smaku tej zupy(kremu), jak nie zrobię to nie będę wiedział jak smakuje.Jak zrobię to Ci napiszę.
OdpowiedzUsuńTrzymam Cię za słowo:) miłego dnia
UsuńZupka kremik dla mnie, lubię bardzo dużo pietruchy jak pływa, z grzankami pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
UsuńMam słabość do Twoich zup :D
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo:)
Usuń