Czasami mam tak, że muszę wszystko zrobić na szybko, a tu jak na złość podstawowego składniku tzn wywaru na zupę, nie ma- wyszedł:(
Dobrze,że mam w zapasie zawsze rosołki.
Tak, wiem ,że nie zdrowe, ale jeżeli używam ich z umiarem i bardzo rzadko, często ratują moje tyły:)
I tak też było dzisiaj- udało mi się zrobić szybką zupę ziemniaczaną w mniej więcej 20 minut, a wyszła pyszna i sycąca.
Oczywiście jeżeli chcecie wypróbować przepis zamiast rosołów dodajcie vegety, wywaru z warzyw czy mięsa
Składniki
6 większych ziemniaków
1 marchewka
2 litry wody
2 rosołki warzywne
3 ziela angielskie
liść laurowy
4-5 plasterków szyki lub innej wędzonej wędliny
2 duże serki topione z szynką
sól i pieprz do smaku
majeranek
płaska łyżeczka suszonego czosnku
W garnku zagotowuję wodę, dodaję rosołki lub vegetę, ziele angielskie i liść laurowy.
Ziemniaki obieram i kroję w kosteczkę 1x1 cm, wkładam do garnka i gotuję z przyprawami około 10 minut.
W tym czasie w szklance ciepłej wody rozpuszczam serki, kroję w paski szynkę i ścieram na dużych oczkach tarki do warzyw marchewkę.
Do ziemniaków dodaję przygotowane serki, marchewkę i szynkę- gotuję wszystko razem 2-3 minuty.
Doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem.
Na koniec dodaję roztarty w dłoniach suszony majeranek lub łyżeczkę świeżych listków.
Smacznego!!
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam serdecznie:)
Na pewno znakomita :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Dzięki:)
UsuńWyprubuje te zupę
OdpowiedzUsuńWypróbuj i koniecznie daj znać czy smakowała:)
UsuńO Twoja Reniu wypasiona wersja, moja była chudzina :))
OdpowiedzUsuńto prosta zupa ale jest pyszna
OdpowiedzUsuńBardzo często najbardziej proste przepisy ratują naszą sytuację (kuchenną). Przekonałam się o tym nie raz. A że wiedzę (my kobiety) mamy i wyczucie kulinarne, więc udaje nam się wszystko. Tak też w Twoim przypadku. Zupa wyszła super i najważniejsze, że smaczna :) Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita i szybka zupa.Przeważnie te proste dania są świetne.Zupa akurat na tą porę roku.Lubię bardzo zupy,niestety troche ograniczam do dwóch w tygodniu.Tą jednak zrobię.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe komentarze:) Zupa jest prosta, ale ja lubię prostotę i klasykę.
OdpowiedzUsuńJeszcze jedna uwaga- zupa jest najlepsza jak chwile postoi i przejdzie swoimi smakami:)
Pozdrawiam Was kochani bardzo serdecznie:)
czasem i tak trzeba sie poratowac :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietna zupka na jesienny obiad :-)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńKocham zupy wszelakie :) ale tylko ja je jadam w domu:( więc jak sobie ugotuje to jem przez tydzień :D
OdpowiedzUsuńJoasiu u mnie nie może być dnia bez zupy- wszyscy bardzo lubimy:)
Usuńsuper przepis i dobre dla kogoś kto się odchudza.Dzięki.mniam mniam.
OdpowiedzUsuń