Strony

24 listopada 2013

Słonecznikowiec

w mojej wersji. Wiem, że już późno, ale może się ktoś skusi:)
Przepisów jest mnóstwo- ten jest z moimi modyfikacjami.
Mimo cukru i masy krówkowej nie jest słodki,a słonecznik nadaje mu chrupkości.
Składniki:
Ciasto kakaowe
6 jaj
200g mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
szczypta soli

Ciasto słonecznikowe
3 jajka
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka słonecznika
szczypta soli

Masa:
1 kostka masłą
1 puszka masy krówkowej

Polewa:
1/2 kostki palmy
5 łyżek wody
1/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao

Dodatkowo
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 1/2 słoika dżemu niskosłodzonego wiśniowego lub innego o kwaskowatym smaku

 Ciasto kakaowe
Mąkę, kakao, budyń i proszek do pieczenia przesiewam.
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno.
Dodaję cukier i chwilę jeszcze ubijam, aż białka zrobią się lekko szkliste.
Teraz już mieszam ręcznie i dodaję kolejno po jednym żółtku i po łyżce mąki.
Wylewam na wysmarowaną dużą blachę.
Ciasto piekę około 40 minut w 175 stopniach ( sprawdzam patyczkiem)
Wyciągam, lekko studzę i po 20 minutach ciasto wyciągam z blachy i przekrawam na dwa  blaty i oba smaruję dżemem

Ciasto słonecznikowe:
Słonecznik prażę na patelni, aż prawie wszystkie ziarenka się lekko przyrumienią- odstawiam do studzenia
Białka ubijam z szczyptą soli, dodaję cukier.
Teraz już ręcznie mieszając dodaję żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu bardzo delikatnie wsypuję słonecznik
Wylewam na wysmarowaną dużą blaszką ( o takich samych wymiarach)
Ciasto piekę  na złoto 20 minut w 175 stopniach.

Masa:
Ucieram masło na puch i dodaję po łyżce masy krówkowej.

Polewa:
Wszystkie składniki zagotowuję i studzę.

Składam ciasto-
Na dół wykładam blat z ciasta kakaowego posmarowany dżemem
Na dżemy wykładam połowę masy.
Układam ciasto słonecznikowe
Wykładam drugą połowę masy
Blat ciasta kakaowego posmarowany dżemem
Polewa- posypuję 1/2  szklanki uprażonych nasion słonecznika


Smacznego!!

17 komentarzy:

  1. Oj późno , późno ale dla takiej pyszności warto zgrzeszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ale wymyśliłaś pyszności. :) Ja chętnie taki kawałeczek do porannej kawki na jutro porywam :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię to ciacho:) świetne jest w smaku:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda Justynko:) jest świetny, choć wymaga trochę więcej pracy to warto:)

      Usuń
  4. pyszny -lubie go ,ale przesłodki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie w takim wykonaniu, poprzez dodanie kwaskowatego dżemu nie jest słodki:)

      Usuń
  5. Uwielbiam słonecznik, w cieście to dopiero musi fajnie chrupać. Ciekawe i zdrowe ciasto, bo słonecznik to samo zdrowie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam całkiem niedawno podobne ciasto :) Smaczne i niebanalne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie miałam jeszcze okazji jeść takiego ciacha, ale masa krówkowa skutecznie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj Renaciu na ten ulepszony przez Ciebie przepis to ja się skuszę :)
    pozdrawiam, pa

    OdpowiedzUsuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)