z majonezem wyszedł pyszny i soczysty, choć ciasto trzeba dość mocno przyprawić, po po usmażeniu lekko traci ze swojej ostrości i może się zrobić lekko mdłe
Składniki:
4 płaty dorsza
Ciasto
3 łyżki majonezu
1 duży serek topiony ( 100g)
1/3 szklanki wody
3 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
1/3- 1/2 szklanki mąki pszennej
maka do oprószenia
pieprz cytrynowy
chili
sól
Dorsza wycieramy ręcznikiem kuchennym do sucha, kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy mąką
Serek topiony miksujemy z 1/3 szklanka wody, dodajemy jajka i przyprawy.
Mąki dajemy tyle, by ciasto musi było bardzo gęste- spadające z łyżki płatami.
Wkładamy do niego pojedyncze kawałki i od razu smażymy na rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu.
Dorsza podałam dzisiaj z frytkami i surówką z kalafiora
Smacznego:)
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Jest to alternatywa na rybę w panierce. Zjadłabym tak podaną rybę. I jeszcze frytki? Uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu:) lubię rybę w zwykłej panierce, ale ile można jeść tak samo:)
UsuńZaciekawiło mnie to ciasto.W najbliższym czasie muszę to posmakować,czyli przybliżyć sobie ten smak.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) tylko pamiętaj, że ciasto musi być mocniej doprawione
UsuńCiekawy pomysł na ciasto, muszę koniecznie wypróbować. Wygląda bardzo smakowicie. Dziękuję za odwiedziny i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i mam nadzieje, że zasmakuje:)
UsuńPyszności, uwielbiam dorsza, a jeszcze w panierce serowej to już można grzeszyć na całego :-)
OdpowiedzUsuńDorsz to moja ulubiona ryba :)
Usuńoch dorsz to jedna z moich ulubionych ryb :) a w cieście serowym to jeszcze nie próbowałam :) pozdrawiam J.
OdpowiedzUsuńnasza też:)
Usuń