to moje drugie podejście do szynkowara.
Wyszła twardawa, muszę jednak dokupić termometr i po kolei eliminować przyczyny, ale i tak jestem zadowolona.
Bez zbędnych dodatków jest bardzo smaczna.
Jak widać, nie czyściłam też mięsa- chude wędliny będą następne.
Bardzo serdecznie witam wszystkich nowych obserwatorów- bardzo się cieszę, że jesteście:)
Domowa mielonka z szynkowara.
składniki:
1 kg łopatki
2,5 łyżeczki pektosoli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
2 małe ząbki czosnku
4 płaskie łyżeczki żelatyny
Zmieloną łopatkę mieszam z przyprawami i dokładnie ręcznie wyrabiam przez około 10-15 minut.
Mam zwykły, najtańszy szynkowar i żeby było mi łatwiej wyciągnąć wędlinę,
przygotowuję sobie dwa kawałki sznurka lnianego i wkładam do środka na krzyż.
Mięso wkładam do woreczka foliowego, bardzo dokładnie ugniatając- tak, żeby nie zostały miejsca wypełnione powietrze- zawiązuję woreczek, nakładam sprężynę i całość wkładam do lodówki na 24-26 godzin.
Następnego dnia wkładam szynkowar do wysokiego garnka, dolewam wodę.
Wody tyle, żeby była powyżej linii mięsa i doprowadzam do temperatury około 75-80 st.
Całość parzę przez 2 godziny.
Wyjmuję i studzę w zimnej wodzie.
Ostudzony szynkowar wkładam do lodówki na około 12 godzin i gotowe:)
Smacznego!!
Mielona musi być pyszna. Sama bym zjadła bo uwielbiam . A taka domowa to wiem co jem, rozpływa się pewnie w ustach :-) i ten zapach
OdpowiedzUsuńDokładnie- domowe wędliny są pyszne, ale przede wszystkim zdrowsze:)
UsuńZapach, smak takiej mielonki powala i panuje w całym domu.
OdpowiedzUsuńJa gdy robię kiełbasę zawsze część daję w słoiki...smak nie do opisania.
Pozdrawiam Reniu serdecznie :)
Rzeczywiście zapach jest w całym domu :)
UsuńCo domowy wrób, to domowy. Pysznie wygląda. Jestem pełna podziwu dla Twojej pracowitości. Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu, ale Wam dziewczyny też pracowitości nie brakuję:)
Usuńmmm mieloneczka domowa mmm
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPlasterek porywam, wygląda kusząco;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, poczęstuj się:)
Usuń