Strony

17 listopada 2013

Ciasto miętowe

 Witam wszystkich bardzo serdecznie i zapraszam na małe co nieco do porannej kawki:)
Wypróbowałam już ciasto z miętą suszoną i z masą z miętusów i choć rzadko go robię to ten przepis zdecydowanie z nimi wygrywa.
Rzadko, bo uwielbiamy pastylki miętowe i zanim zdążyłam upiec znikały w niewyjaśniony sposób :)
Jeżeli lubicie smak czekolady i mięty to proponuję od razu zwiększyć ilość masy- jest obłędna!!
Zamiast mojego ciasta  można nią przełożyć ciemny biszkopt


Składniki:
Ciasto:
5 jaj
1 1/2 szklanki cukru
3 szklanki mąki minus 2 łyżki
2 łyżki kakao
1 szklanka oleju
1 szklanka wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
250 g pastylek miętowych w czekoladzie
100ml mleka
1/2 litra śmietanki 30 lub 36 %
3 fixy do śmietany

Dodatkowo:
czekolada do posypania

Ciasto
Jajka  ubijam z cukrem tak długo, aż masa stanie się puszysta i zbieleje.
Mąkę ( odejmuję 2 łyżki mąki!!) przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao.
Stopniowo i na przemian dodaję do jajek mąkę, wodę i olej- bardzo delikatnie mieszam!
Wylewam ciasto do nasmarowanej blaszki( dół i boki) wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 40 minut.
Koniecznie sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest suche.
Po 20 minutach ostrożnie wyjmuję ciasto i studzę


Krem

Pastylki wkładam do mleka i podgrzewając ciągle mieszam, aż do rozpuszczenia.
Masę studzę
Śmietanę ubijam pod koniec dodaję fixy i masę miętową- bardzo delikatnie, acz dokładnie mieszam.

Ciasto przekrawam na dwa blaty.
Pierwszy przekładam połową masy, przykrywam drugim- smaruję resztą masy, a górę posypuję startą czekoladą.

Smacznego!!

23 komentarze:

  1. Czekolada i mięta to super połączenie,ja uwielbiam. To ciasto musi być obłedne! Miłej niedzieli Renatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest obłędne:) dziękuję i Tobie również życzę udanego odpoczynku:)

      Usuń
  2. Reniu, ciasto ma fantastyczne składniki. Moje ulubione. Czekolada i mięta świetnie się uzupełniają. Ale niestety tylko ja jadłabym to pyszne ciasto. Chyba wproszę się do Ciebie na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie ciasto jest takie odświeżające.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest odświeżające, jak na miętę przystało:)

      Usuń
  4. Mięta i czekolada - uwielbiam to połączenie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. No Renato ale żeście zaszalała...:)
    Ciacha wyglądają cudnie, nawet o tak późnej porze bym sobie nie odmówiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie nie odmówiłam:)) ale Twoje Eluś też pysznie wygląda:)

      Usuń
  6. bardzo lubię takie połączenia :) ciasto wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:0 nie tylko wygląda w/g nas też tak smakuje:)

      Usuń
  7. Podobnego placuszka kiedyś robiłam. Wspaniały :)... Ja robiłam na czekoladzie miętowej :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też dobra, ale w pastylkach jest więcej nadzienia:)

      Usuń
  8. Pastylki miętowe do ciasta, świetny pomysł, sama bym zjadła pól blachy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te pastylki, ciasto prezentuje się rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko my też, dlatego przepis dopiero dodałam teraz:)

      Usuń
  10. Bardzo dobre ciasto ;) robie je często. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuje za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  11. Dzien dobry, jaką wielkość blaszki użyć w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Standardowej prostokątnej- są różne wymiary ale moja ma 36x24
      Pozdrawiam

      Usuń

witaj, będzie mi bardzo miło gdy zostawisz ślad po sobie:)